Dünyada paradigma değişiyor

Bu köşede daha önce jeoekonomik ayrışmadan, near-shoring, friend shoring gibi kavramlardan ve bağlantı sağlayan ülkelerden bahsetmiştim. Bu konu sıcaklığını korumakla birlikte her geçen gün önemini de artırıyor.

Özellikle jeopolitik risklerin her geçen gün realize olmasıyla birlikte dünya ekonomisi, ticareti, finansal mimarisi de değişime uğruyor.

Ortadoğu’da yaşanan gerginlikler bir taraftan petrol fiyatları üzerinde risk oluştururken diğer taraftan da ticaret gemilerinin rotalarını değiştirmelerine sebep oluyor. Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz’den geçmek yerine gemiler Güney Afrika’nın güneyinden dolaşmayı tercih ediyorlar.

Bu durum da tedarik sürelerini uzatırken taşıma maliyetlerini de yukarı çekiyor. Doğal olarak savaşla hiç bağlantısı olmayan insanların da günlük hayatlarını etkiliyor. Zira dünyada doğuyla batı arasında kolay kolay geri dönülemeyecek düzeyde ticaret bağları var.

Sadece Ortadoğu değil aynı zamanda Çin – Amerika gerginliğinin görünür hale geldiği Güney Çin Denizi’nde de sular hep sıcak. Gerek Tayvan üzerinden gerekse Filipinler üzerinden iki super güç zaman zaman karşı karşıya geliyor. Özellikle ABD’de seçimlerin olduğu bu yıl bahsettiğim gerginliklerin artma ihtimali de yüksek. Sadece siyasi gerginlikler değil, ekonomik restleşmeler de bütün dünyayı etkiliyor.

Bu konuda en büyük savaş elektrikli araçlar ve ekipmanları üzerinden veriliyor. ABD, Çin’den yapılan elektirkli araç ithalatının gümrük vergilerini 0’e yükseltti, Avrupa bu düzeyde olmasa da benzer bir önleme........

© Dünya