Devrimin adı: Batarya (2)

Fosil yakıtlarla ya da hidro gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla güneş enerjisinin beraber kullanılması gerekiyor. Bu da sıfır karbon hedefine ulaşmayı imkansız kılıyor. Onun için enerjinin bataryalarda depolanması önemli.

Geçen haftaki yazımda sürdürülebilirlik, ik­lim değişikliği, ener­jinin verimli kullanılması gi­bi konularda önemli yer tu­tan “batarya” meselesine bir giriş yapmıştık. Bu yazıda da rakamların ışığında biraz da­ha detaya girelim.

Bataryaların en yaygın kullanıldığı alanın elektrik­li araçlar olduğu, konumuz­la ilgili ikinci kullanım ala­nının da enerji depolanması amaçlı olduğunu ve bu alan­da lider ülkenin Çin olduğun­dan ve Çin’in dünya üretimi­nin ’ünü karşıladığından bahsetmiştik. Bu veri ve ya­zıda kullanacağım diğer veri­len büyük bölümünün kayna­ğı Uluslararası Enerji Ajan­sı’nın “Bataryalar ve Güvenli Enerji Dönüşümleri”* adlı ra­por olduğunu belirteyim.

Bataryaların enerji depo­laması ve bunların sonradan kullanılması meselesi ener­ji dönüşümü ve yenilenebi­lir enerjinin kullanılması ko­nusunda çok kritik bir öneme sahip. Çünkü bu dönüşümün ana taşıyıcısının önümüzde­ki yıllarda güneş enerjisi ol­ması bekleniyor. Fakat ma­lum güneşten günün belli bölümlerinde faydalanabili­yoruz. Elektrik enerjisi, gele­neksel yöntemlerde üretildiği gibi harcanması gereken bir yapıya sahip.

Bu sebeple gü­nün güneşten enerji üretile­meyen saatlerinde alternatif bir enerji kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple fosil yakıtlarla ya da hidro gibi di­ğer yenilenebilir enerji kay­naklarıyla güneş enerjisinin beraber kullanılması gereki­yor. Bu da sıfır karbon hedefi­ne ulaşmayı imkansız kılıyor. Onun için enerjinin........

© Dünya