Devrimin adı: Batarya (1)

Batarya teknolojisi, elektrikli araçlar, ener­jinin depolanması ve yenilenebilir enerji konuları tahmin ettiğimizden de daha büyük bir öneme sahip. Bu konularda birkaç yazılık bir seri yazmayı planlıyorum. Bu da bu seri­nin ilk yazısı olsun.

Endüstriyel dünyada eskiye göre çok daha sık aralıklarla “bu bir devrim!” cümlesini duyuyo­ruz. Özellikle teknolojik gelişmenin birikim­li etkisi ve bilginin dolaşımının nispeten ko­laylığı, “devrim” olarak nitelendirilen gelişme­lerin çoğalmasına sebep oldu. Buharın enerji üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla sanayi devrimi başlamış ve elektriğin kullanılmasıy­la da doruk noktalarına ulaşmıştı.

Bu gelişme­lerin büyük çoğunluğu, ulaşım imkanlarıyla el ele ve bu imkanların yardımıyla gerçekleşti. Buhar gücüyle trenin kullanılması; tren üreti­mi ve özellikle tren için gereken demiryolları­nın döşenmesi, politika yapıcılarının listesi­nin ilk sıralarında yer aldı. Akabinde otomobil devrimiyle yollar ve araç üretimi önem kazan­dı. Bunların sonucu olarak da ülkeler birbirle­rinden farklılaştı, zenginleşenler, geri kalanlar oldu. Etkileri hâlâ da sürüyor.

Araçların, trenlerin, yolların, demiryolla­rının yapımında ve çalıştırılmasında kulla­nılan hammaddeler savaşlara sebep oldu. Kö­mür ve çeliğe sahip olabilme mücadelesinde Avrupa’nın ortasında insanlar birbirini kır­dı. Benzer durum, yine aynı amaçla kullanı­lan petrol için de dünyanın farklı yerlerinde gerçekleşti. Bu kaynaklara sahip olan ülkeler zenginleşirken birçoğu da bu sebeplerle top­lumsal........

© Dünya