Yeni bir iş yeni bir başlangıç ve geri bildirim

İş hayatındaki tecrübe ne olursa olsun, yeni bir işe başlamanın çoğu kişide merak ve heyecan ile birlikte biraz da endişe yarattığını düşünüyorum. Hatta tecrübe arttıkça beklentiler de arttığı için yeni işe başlayan üzerinde, başarılı olmak ile ilgili baskının da arttığını görürüz. İşi anlamak, insanları tanımak, kurum kültürünü anlayarak uyumlanmak… İlk günlerin endişeli ama bir yandan keyifli aşamaları olduğunu düşünüyorum.

İşe yeni başlayan için iyi bir karşılama ve oryantasyon programı ile başlayan ilk günlerin ardından, işin içine girdikçe başka sorular başlar. ‘’Benimle ilgili ne düşünülüyor?’’, ‘’Performansım nasıl?’’ bu ve benzeri birçok soru geri bildirim ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle ilk aylarda yapılan görüşmelerin her iki taraf için oldukça önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Şirketlerde İnsan Kaynakları departmanının sorumlu olduğu, deneme süresi içindeki değerlendirme sürecinin uygulama ve takibi, çoğu zaman ilgili birim yöneticileri tarafında iş yükü gibi algılanıyor. Günlük iş akışı içinde, özellikle de kalabalık ekip yöneten yönetici ve liderler, bire bir yapılan değerlendirme görüşmelerini planlamakta güçlük çekiyorlar. Araya zaman girdikçe iş öncelikleri değiştiği için, bu görüşmeler kağıt üzerinde birer formalite haline geliyor.

Bu süreç yönetiminin, sadece İnsan Kaynakları biriminin sorumluluğu olmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Çünkü, birlikte çalışılan kişiye, performansı, iş yapma şekli, iletişimi, şirketle uyumu gibi konularda geri bildirim vermek, onun gelişimini önemsediğinin ve en kısa zamanda şirketin sağlam bir parçası olmak için katkıda........

© Dünya