Yurtdışı piyasalara dair haber akışı finansal varlıkların seyrinde belirleyici olmaya devam ediyor. Ağustos ayı başında Japon Merkez Bankası’nın faiz artırımı, ABD istihdam piyasasında beklenenin üzerinde yavaşlama ve PMI verilerinde kötüleşme ile tetiklenen resesyon kaygıları, küresel ölçekte bir çok piyasada değer kaybına neden oldu.
Sonrasında gelen güvercin açıklamalar ve iş gücü piyasasına dair veri ile birlikte piyasalarda toparlanmayı takip ediyoruz. Fed faiz indirimlerine dair beklentilerin güçlenmesi ve Ortadoğu ile Rusya/Ukrayna bölgesinde artan tansiyon ile birlikte ons altın fiyatları bu negatif dönemde daha sağlam durdu ve piyasalardaki toparlanma ile birlikte 2500 dolar seviyesini geçti. Gram altında da dolar/tl kurundaki yükseliş ile birlikte 2700 seviyesinin aşıldığını gözlemliyoruz.
Altındaki değer artışı ile birlikte, altına yatırım için önemli bir yatırım aracı olan altın/altın katılım ve kıymetli madenler fonlarına da ilginin arttığını görüyoruz. Ağustos ayı başından itibaren bakıldığında bu fonlara gelen yeni yatırımcı adedi 20,7 bin üzerinde oldu. Bu artışla beraber toplam altın fonu yatırımcısının 625 bine yaklaştığını görüyoruz. Para girişi tarafında da önemli artış söz konusu. Son 1 aylık dönemde altın ve kıymetli madenler fonlarında para girişi yaklaşık 6,4 Milyar TL oldu. Toplam bu fonlarda yönetilen büyüklük 101,5 Milyar TL. Aylık olarak bakıldığında %6 üzerinde net büyüme görüyoruz.
Fonların getirilerini incelediğimizde yılbaşından itibaren gram altın üzeri getiri sağlayan fon adedi 13 iken, son ayda 30 fon........