Enflasyon verisi ve Fitch’e dair beklentilerin yanı sıra Japon Merkez Bankası’nın yeniden faiz artıracağı söylentileri yurtiçi piyasaları negatif etkiliyor. Yatırımcılar riskten kaçınarak para piyasası fonlarına yöneliyor.
Yaz döneminde oldukça sıcak geçen piyasalar Eylül ayına da hızlı başladı. Yurt içi piyasalarda enflasyon verisi ve Fitch’e dair beklentiler, endeksi 10 Bin puan üzerine taşıdı ancak henüz kalıcı olmadığını görüyoruz. Yurt dışı piyasalarda ise Ağustos ayı başının bir kopyasını yaşıyor gibiyiz; Japon enflasyonunda yükseliş, Japon Merkez Bankası faiz artırım söylemleri, Yen’de hareketlenme ve ABD ekonomisinde daralmayı işaret eden PMI verisi ile istihdam verisine dair beklentiler. Bir de Nvidia’nın beklentileri karşılayamayan finansallarını katarsak geçen ayın ilk günlerine benzer bir piyasa durumuna erişiyoruz.
Bu durum yatırımcılar tarafında riskten kaçışı tetikliyor ve özellikle hisse senetlerinden çıkışları görüyoruz. Yurt içi ve yurt dışında ana eğilim para piyasası fonlarında görünüyor. Bunu anlamak mümkün, çünkü yurt içinde düşük riskle mevduat üzeri getiri para piyasası fonları ile sağlanabilir durumda. Rakamlara baktığımızda 29 Ağustos-5 Eylül haftasında para piyasası fonlarına toplam giriş 34,5 milyar TL üzerinde gerçekleşti.
Dalgalı piyasalarda en zor iş, birikimleri korumak ve özellikle enflasyon üzerinde getiriyi sağlamak olarak karşımıza çıkıyor. Risksiz enstrümanlar (mevduat, para piyasası fonu vb.) P civarında yıllık getiri sağlayabiliyor ama uzun vadede enflasyon üzeri getiri için riskli varlıklarda da pozisyon almanın gereği ortada. Bu kapsamda portföy oluşturma ve çeşitlendirme her........