Slumpflasyon

Tam stagflasyonun ne anlama geldiğini anlamaya ve algılamaya çalışırken, önce skimflasyon ardından slumpflasyon kavramları ile tanışır oldu Türk halkı. Sonunda “flasyon” olan ve enflasyona bağlı bunca kavrama dilimiz alışa dursun, ekonomide yaşanabilecek her tür dalgalanma ve atağı ister istemez öğrenir hale geldik.

Sağlıklı günlerine dönmeye gayret eden bir hastaya benzetsem mevcut ekonomimizi pek de abartmış olmam herhalde. Maliye Bakanı da, Merkez Bankası da öncelikli olarak enflasyonu düşürmeye ve döviz rezervini arttırmaya odaklanırken, birçok dengeyi bozduğumuzun tam olarak fark edilemediğini görmek bizleri hem üzüyor hem de ilerisi için bir hayli endişelendiriyor.

Kanseri tedavi etmeye çalışırken diğer organlara zarar vermek gibi bir şey enflasyonla mücadele, düşürmeye çalışırken faiz oranlarına müdahale, dövizin seyrine müdahale sonrasında bugün yarattığı sonuçların en başında piyasadaki durağanlığı ve elbette büyümenin durması ve gerilemenin başlaması sonuçlarını karşımıza getirdi.

Halkın alım gücünde yaşadığı zorluklar işin bir bacağını oluştururken, asıl en önemli riskin geleceğe dair piyasa üzerindeki sinyaller olduğunu görmezden gelemeyiz. Ekonomide stagflasyonun son derece tehlikeli bir süreç olduğunu pek çok ekonomist gibi ben de sıkça dile getiriyorum. İstanbul Üniversitesi’nde İktisat Fakültesi’nde okuduğum yıllarda bize stagflasyon anlatılırken gelinen son nokta olarak telaffuz ediliyordu.

Zira stagflasyon ekonomi biliminde........

© Dünya