Emek yoğun, kur yorgun

Bir süredir hareket etmeyen döviz kurları kimilerini mutlu ederken, kimilerini mutsuz ediyor. Döviz borcu olanlar da ithalatçılar da durumdan memnun.

İhracatçılar ise bu durumdan hiç hoşnut değiller. Hele ki emek yoğun, TL maliyetlerinin baskın olduğu sektörler bu durumdan bir hayli şikayetçi. Şimdi herkes şu sorunun cevabını merak ediyor; kurlar yükselişe geçer mi, yoksa bu yorulmuş haliyle yerinde saymaya devam eder mi? Tam bu sırada Hazine ve Maliye Bakanı Sn.Mehmet Şimşek’ten ilginç bir açıklama geldi. Şimşek piyasadan döviz satın almasak dolar 30 TL’nin altına gelirdi derken, piyasalar da niyet okumaya çalıştı.

Bakana göre Merkez Bankası'nın döviz biriktirmemesi durumunda TL daha da değerli hale gelecek. O halde döviz satın alarak yapılan müdahalenin, TL’nin daha da değerlenmesinin önüne geçmeyi sağladığını, tersten okursak, maliyetlerin döviz bazlı daha da yükselmesinin önüne geçildiğini anlamak mümkün. Diğer bir deyişle stabilite korunmuş oldu.

Türkiye’nin büyüme politikası olan ihracata dayalı büyüme stratejisi, temelde dış ticaret ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiye dayalıdır. Ülke içerisinde üretilen malların ihracatının özendirilmesi ile ekonomik büyümeye olan olumlu etkileri, ihracata dayalı büyüme stratejisinin ana fikrini oluşturur.

İhracat üzerinde kur politikasının ise iki yönlü etkisi bulunur. İthal girdiye dayalı üretimlerde kurun düşük seyri avantaj iken, maliyetin........

© Dünya