Mali İdare’nin hazırladığı vergi paketinde kamuoyunun gündemi teşkil eden sıcak başlıklardan biri yurt dışı çıkış harcının Anayasa’ya uygunluğu meselesi oldu.
Daha önce akademik çevrelerde yapılan tartışmalar bir anda sosyal medyanın gündemine yerleşti. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL olmasının önerildiği ancak bin veya bin 500 TL olması ve her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılması yönünde görüş birliği olduğu haberleri mevcut.
Daha önce de farklı adlarla alınan yurt dışına çıkış harcı, 4705 sayılı kanun ile ülke gündemine girdi. O tarihte, genel gerekçe “ekonomik program çerçevesinde ihtiyaç duyulan ek malî kaynağın oluşturulması ve yurt dışına çıkışlarda Toplu Konut Fonu kesintisi alınmasına ilişkin Bakanlar Kuruluna verilen yetkinin, adı geçen Fonun kaldırılması sebebiyle uygulanabilirliği kalmadığından, Tasarı ile uygulamaya süreklilik kazandırılması” şeklindeydi. Tutar ise 50 ABD doları olarak belirlenmişti. Kanuna, “…Uygulamadaki sorunlar nedeniyle yürürlükten kaldırılmış olan haraç niteliğindeki bu ödeme çağdaş tüm vergi ilkelerine aykırıdır. Türk vatandaşlarının seyahat hürriyetlerini kısıtlıyor, vergi sistemi pratiği ve teorisi ile uyumlu değildir” şeklinde bir muhalefet şerhi yazılmıştı.
Yaklaşık beş yıl sonra yapılan değişiklik gerekçesinde, muafiyetler nedeniyle son 3 yıl verilerinin incelenmesi sonucunda, pasaport ile yurt dışına çıkış yapanlardan yaklaşık olarak 2003 yılında yüzde 15'inin, 2004 yılında yüzde 13'ünün ve 2005 yılında da yüzde 14’ünün harç ödediği tespit edilmiştir. Harç tutarının........