Vergi yükünün küresel artış eğilimi

Yeni yayınlanan OECD raporuna göre, pande­mi ve ardından gelen enflasyonist dönemde işletmeler ve bireyler üzerindeki vergi yükünün azalması eğilimi yavaşlama ve tersine dönme be­lirtileri gösteriyor.

Vergi Politikası Reformları 2024 Raporu’nun 9. edisyonu*, 2023 yılında tüm OECD ülkeleri dahil olmak üzere 90 ülkedeki ver­gi reformları üzerine kapsamlı bir inceleme sun­maktadır. Rapor, aynı zamanda uzun vadeli re­form eğilimlerini de tanımlayarak hükümetlerin birbirini izleyen krizlere, yüksek enflasyon se­viyelerine ve uzun vadeli yapısal zorluklara ya­nıt vermek için kullandıkları vergi politikalarını ele alıyor.

Rapor, hükümetler, ek iç kaynak ihtiyacını hane halklarını ve işletmeleri etkileyen hayat pahalılığı krizini hafifletecek tedbirlerle den­gelemeye çalışırken değişen vergi politikası ortamının ana hatlarını belirlemektedir. Bu­na göre, COVID-19 salgını ve ardından gelen yüksek enflasyon döneminde uygulamaya ko­nulan vergi azaltıcı reformlardan, oran artışla­rı ve taban genişletme girişimlerini içeren da­ha dengeli yaklaşımlara doğru bir geçiş gözlen­mektedir.

Küresel finansal krizden bu yana gözlemle­nen kurumlar vergisi oranlarındaki düşüş eği­limi tersine dönmüş ve 2023'te kurumlar ver­gisi oranlarında genel bir artış göstermiştir. Kurumlar vergisi oranlarının tarihi düşük se­viyelerde olması nedeniyle, avantajlı kurumlar vergisi muamelesi arayan ülkeler, oran düşüş­leri yerine matrah daraltıcı........

© Dünya