Despacito: Euro ile doların dans ritmi ve Türk ihracatı

Sonbaharın başlangıcı ABD merkez bankası konumun­daki Fed’in kritik kararlarını al­dığı dönemdir. Bu hafta içerisin­de Fed’in faiz indirim döngüsüne başlaması bekleniyor. Atlan­tik’in karşı yakasındaki dengin­den güç alan ECB geçtiğimiz haf­ta faiz indirim döngüsünde bir adım daha attı. ECB, yoluna de­vam ediyor.

Fed ve ECB’nin indirim dön­gülerinde eşgüdüm sergileme­leri lazım. Euro’nun ABD Doları karşısında fiyatı, iki kıtadaki fa­iz makasından etkileniyor. EC­B’nin Fed’i beklemeden peş peşe faiz indirmesi Euro’yu baskı al­tına alabilirdi. Tam tersi şekilde Fed’in “jumbo” diye nitelenen 50 baz puan ya da üzerinde adımlar atması euroyu güçlendirebilir.

Avrupa, doğal ihracatçı özel­liğinde. Yüksek tasarruf fazlası ile birleştiğinde euro, suya atıl­mış duba gibi davranıyor. Yüze­ye çıkmaya meyilli.

Salgın önce­si dönemde euronun ABD Doları karşısındaki doğal dengesi 1,20 civarında kabul edilirdi. Negatif faize rağmen Euro, ABD Doları karşısında “parite” diye nitele­nen 1 seviyesinin altında kalıcı şekilde fiyatlanmadı.

Salgın sonrasında Alman sa­nayisi tekledi. Yine de makroe­konomik temeller açısından rüz­gâr eurodan yana esiyor. IMF, Dünya Bankası ve ben­zer çok-uluslu kurum­lar, uluslararası yatırım bankaları euronun güç kazanabileceği görü­şünde. Yeni doğal denge 1,15 civarında şekilleni­yor. Bloomberg termi­nalinde tahminler 2026 yılında Euro-dolar çap­razının 1,16’ya yüksele­ceği yönünde.

Euro-dolar kur çaprazı, küre­sel ticaret........

© Dünya