Türkiye’deki kripto varlık düzenlemeleri: Yeni dönemin eşiğinde

Küresel finans sektörünün pandemiden sonra hızlı dönüşümüne tanıklık ediyoruz. Kripto varlıklar da bu dönüşümün başrol oyuncuları arasında. Dünyanın pekçok ülkesi bu dönüşüme ayak uydurabilmek için kripto varlıkların sisteme dahil olabilmeleri konusunda alt yapı çalışmalarını hızlandırdığı gibi birtakım yasaları yürürlüğe koyuyor. Ülkemizde de bir süredir üzerinde çokça tartışmaların yapıldığı ve merakla beklenen kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifle, Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor. Böylece Sermaye Piyasası Kanunu’na eklenen kripto varlık düzenlemeleri, piyasayı daha şeffaf, güvenli ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Yeni düzenlemelerle birlikte, kripto varlıklar ve bu varlıklara yönelik hizmetler için tanımlar getirildi. Örneğin, “cüzdan”, kripto varlıkların transferini ve depolanmasını sağlayan yazılım, donanım veya sistemler olarak tanımlandı. Bu gelişme, kullanıcıların kripto varlıklarını güvenli bir şekilde saklamaları ve transfer etmeleri için gerekli altyapıyı sağlamayı amaçlıyor. “Kripto varlık” ise dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar olarak tanımlandı. Bu tanım, kripto varlıkların ne olduğunu ve nasıl işlediğini daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

“Kripto varlık hizmet sağlayıcı” tanımı da düzenlemelere dahil edildi. Bu terim, kripto varlık platformlarını, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşları ve ilgili düzenlemelerde kripto varlıklarla........

© Dünya