Alle må ha lik tilgang til medisiner og behandling

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helsetjenestene står overfor store utfordringer, og Prioriteringsmeldingen (se faktaramme) er viktig for å adressere disse og sikre at det er verktøy i kassen for å løse dem. Fremskrittspartiet hadde sett fram til å få Prioriteringsmeldingen til behandling i år, men det er varslet fra regjeringen at den ikke kommer før i 2025. Det er skuffende.

Med stigende helsekostnader og en aldrende befolkning, er presset på helsebudsjettet enormt. Vi ser et helsevesen som strever med å balansere ressursene effektivt. På den positive siden så lever vi i en tid med betydelige medisinske og teknologiske fremskritt. Det bringer med seg nye behandlingsformer og teknologier som har potensial til å løse noen av utfordringene fremover.

Prioriteringsmeldingen

Regjeringen skal legge frem en ny prioriteringsmelding i løpet av 2024. Meldingen skal blant annet vurdere persontilpasset medisin, og sikre åpenhet og etterprøvbarhet rundt prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten. For å sikre et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye meldingen, har helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol tre ekspertgrupper.

Kilde: regjeringen.no

Men de fører også med seg nye utfordringer rundt hvordan vi vurderer og prioriterer disse nye mulighetene, og viljen til å bruke de mulighetene som ligger der med tanke på nye behandlingsformer og medisiner. Fremskrittspartiet er opptatt av lik tilgang og sikre at pasienter faktisk får behandling og medisiner i Norge.

I 2023 ble litt over 4.200 kvinner rammet av brystkreft. er et medikament som gis til kvinner som har passert overgangsalderen og har hormonfølsom brystkreft. Dette er et medikament som er svært viktig for mange brystkreftrammede. Men dessverre ser man at de mest vanlige aromatasehemmere øker risikoen for benskjørhet og benbrudd.

Buskerudbenken

Hver uke skriver en representant fra Buskerudbenken på Stortinget i Drammens Tidende.

Denne uken er det Morten Wold fra Fremskrittspartiet som har ordet.Neste uke skriver Kathy Lie fra SV.

Calcigran Forte gis derfor på resept av lege for å forhindre benskjørhet og mulige benbrudd. Etter Blåreseptforskriften dekkes ikke kalk og vitamin D ved forebygging av eller ved oppstått benskjørhet. Men har du derimot kreft i fordøyelseskanalen, kan du få Calcigran Forte på blå resept etter individuell søknad fra lege.

I et skriftlig spørsmål til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fra min stortingskollega Bård Hoksrud (Frp) svarte hun at dersom man skal endre praksis, kreves det at Direktoratet for medisinske produkter gjennomfører en metodevurdering for å vurdere om kriteriene for stønad er oppfylt.

Dette er en av mange saker der vi mener at legemiddelpolitikken i Norge ikke gir et likeverdig tilbud til pasienter med ulike diagnoser.

........

© Drammens Tidende