Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I dag 28. november er det 30 år siden forrige EU-avstemning i Norge.
I dagene og ukene som ledet fram til denne dagen for 30 år siden husker jeg samtalene med mormor, Oddny Solveig. Hun jobbet på Haukeland sykehus som sykepleier under 2. verdenskrig, og det hun hadde sett, gjorde at hun forsto betydningen av at vi mennesker står sammen og lager oss allianser for fred i Europa.
Jeg var 10 år i disse novemberdager i 1994. Jeg kjente på glede og optimisme for Norge og Europas fremtid der mormor og jeg danset oss gjennom øsende bergensvær, og jublet «ja til EU» under vår store blå paraply med gule stjerner på.
Det sies at både ja- og neisiden tok feil om mye for 30 år siden, og derfor trenger vi en helt ny debatt om EU. En debatt som ikke er fastlåst i gamle spor, men forholder seg til det Europa og den verden vi er en del av i dag.
EU
EU er en regional samarbeidsorganisasjon i Europa som består av 27 medlemsland med hovedsete i Brussel.
Det nåværende navnet (EU) stammer fra 1993. Tidligere navn er EF og EEC.
Styringsorganene i EU har fått delegert myndighet av medlemslandene, og de er dels overnasjonale og dels mellomstatlige i sin utforming og virkemåte.
Kilde: Store norske leksikon
EU er viktig som fredsprosjekt, og europasamarbeidet betyr mye i kriser. At vi fikk vaksiner under pandemien for eksempel, er mye fordi vi hadde en god svensk nabo som tenkte på oss gjennom EU sine forhandlinger. Vi kan ikke ta for gitt at det vil skje i lignende situasjoner en annen gang.
Vi har vært medlem av EØS i Norge siden 1994. Dermed har vi fått ta del i mange av godene som et EU-medlemskap gir. EØS-avtalen har sikret oss sømløs tilgang på arbeidskraft, varer, eksportmarkeder, forskningspenger og gjør det mulig å reise, arbeide og studere i hele Europa. EØS-avtalen har gjort oss til et fullverdig medlem når det gjelder regelverk, men med få og viktige unntak:
** Vi er ikke med på helsesamarbeidet som var viktig under pandemien.
** Vi er ikke med på forsvarssamarbeidet som dessverre bare blir viktigere og viktigere fremover.
** Vi er ikke med på........