Skal gutter ha fri tilgang til jentenes dusj?
Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I et leserinnlegg skriver organisasjonen FRI at all deres opplæringsmateriell er faglig forankret og at Drammen kommune bør bruke dem til opplæring av elever og ansatte i kjønns- og seksualitetsmangfold.
At opplæringsmateriellet i stor grad er basert på undersøkelser og faktisk kunnskap om hvordan en del skeive opplever hverdagen, har jeg ingen grunn til å tvile på. At de fremstiller vitenskapelig forankrede teorier og en faglig god tilnærming til hvordan skolen skal forholde seg en rekke problemstillinger rundt spesielt kjønnsidentitet, er det all grunn til å tvile på.
Jeg har gjennomgått FRIs opplæring for ansatte i drammensskolen, og her er det både noe nyttig og relevant innhold, og noe ganske oppsiktsvekkende galt. Jeg ble sittende igjen med flere spørsmål enn svar etter kurset. Dersom alle ansatte i drammensskolen hadde fulgt opplegget og anbefalingene slavisk, hadde vi fått en skolehverdag som for de aller fleste ville vært svært problematisk.
For det første ville ikke barn kunne lært hva en jente eller gutt er, de anbefaler nemlig at man ikke skal si til barn at gutter har penis og jenter har vagina. Er dette en faglig forankret tilnærming?
Les også
Bruk av regnbueflagget støter elever fra seg
Videre antyder FRI veldig tydelig at lærere ikke skal anta at en jente de snakker med er en jente, og i alle fall ikke kalle henne for «hun». Selv om de aller fleste elever helt klart vil foretrekke å bli kalt «han» eller «hun», så anbefaler FRI at ingen skal det av hensyn til noen ekstremt få med spesielle ønsker. De anbefaler lærerne å spørre elevene hva de vil bli omtalt som. Hvordan vil det føles for en gutt som aldri før har tenkt at noen kunne finne på å oppfatte han som en jente, at læreren plutselig spør om han er komfortabel med å bli kalt for gutt?
Hadde jeg i første klasse blitt møtt av en lærer som virket usikker på om jeg var gutt eller jente, så hadde jeg blitt alvorlig usikker på meg selv og hvorfor læreren kanskje tror jeg er en jente. Det kunne vært totalt ødeleggende for min selvtillit og identitetsfølelse. Hvordan er det faglig forankret at alle elever skal spørres om hvilket kjønn de har og hva kan det bety for de som aldri tidligere har lurt på dette?
Les også
Vi finner oss ikke i at kommunen........
© Drammens Tidende
visit website