(Bamse) Brakar er død. Blir neppe noe bedre busstilbud av det

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Brakar AS har vært fylkeskommunens kollektivselskap i en årrekke. Økonomien er god, og driften solid.

Nå skal bussene i Buskerud rekommunaliseres, som det heter på fagbevegelsk. Det vil si at selskapet blir oppløst og skal plasseres inn i organisasjonskartet til fylkesadministrasjonen. Både ansatte, oppgaver og penger.

Les også

Brakar AS blir oppløst: – Har ikke fått det vi ønsket oss

– Mer styring, er mantraet fra et nesten tverrpolitisk fylkesting. Minus Venstre og MDG.

Ap, SV og Rødt er spesielt happy for at det borgerlige flertallet gjennomfører det som regnes som ganske blodrød politikk.

Som Tonje Enersen (Ap) uttalte i fylkestingsmøtet: – I valgprogrammet vårt står det at «vi skal utforske muligheter for egenproduksjon av kollektivtjenester». Hun innså raskt behovet for å gjøre om til klart språk: – Det betyr å ta kollektivtilbudet inn i linja.

Nå er det altså Høyre og Frp som sørger for at kollektivtjenestene kommer tilbake i «egenregi». Også det et begrep hentet fra LOs kampfaner, som betyr at fylkeskommunen skal organisere og styre driften selv. Det motsatte av å kommersialisere, om du vil.

Det er så pussig at man kan begynne å lure på hva som egentlig ligger bak. Uansett er det en kraftig mistillit til Brakar-direktør Terje Sundfjord, som svarer så diplomatisk folk i hans posisjon bare kan.

Han hadde nok håpet på et annet resultat, selv om han nok luktet lunta da politikerne ville finne ut om det var smart å omorganisere Brakar.

Politikerne fikk en tommel ned av konsulentselskapet BDO. Også av fylkeskommunedirektøren, som mente dagens organisering ikke stod i veien for økt politisk styring.

Konsulentene har blant annet sett til Vestfold fylkeskommune, som overførte kollektivselskaplet til egen organisasjon i 2020.

Der har omorganiseringen ført til mer byråkrati og mindre fokus på kjerneoppgaver og kundeservice. I tillegg til mer økonomisk uforutsigbarhet. Det........

© Drammens Tidende