menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

«Jeg er så lei av de Danvik-folka»

13 23
21.10.2024

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har hørt det fra politikere, fra kommunefolk, fra vanlige folk – til og med fra journalister: «Jeg er så lei av de Danvik-folka!»

I dag feires det rundt om i Drammen. Høyre har snudd. Seks skoler ble foreslått nedlagt. Fem er reddet. Til alle som feirer: Dette hadde neppe skjedd om det ikke var for Danvik-aksjonistene.

Ja, du hørte riktig. Det er gjort mye bra innsats ved mange av skolene, som har mobilisert og jobbet mot trusselen om nedleggelse. Men likevel: Det er Danvik-foreldre dere bør sende blomster, konfekt og champagne til.

Engasjementet, kreativiteten og det antallet aksjonister som Danvik har vist fram, savner sidestykke i lokalt folkeopprør. Fra Strømsåsen til tårnbygningen er bybildet teppebombet (bokstavelig talt) av bannere og slagord. Om du ikke har gjort det, ta deg en tur i gatene rundt Danvik skole. Jeg lover, du har aldri sett liknende, og det gjør inntrykk.

Danvik har vunnet fram i beste sendetid på TV2 og NRK. Drammens Tidende har vært nedlesset av Danvik i monitor. Handlenett, T-skjorter, plakater, veggmalerier, 3000 i demonstrasjonstog – det er ingen ende på hvor mye støy den gjengen har laget. Støy hjelper! Støy gjør det ubehagelig å være politiker. Den støyen har også hjulpet de andre skolene som er truet.

Men det som kanskje er viktigere: Den gjengen med foreldre har vist fram noe mye mer og viktigere enn støy. De har utfordret selve faktagrunnlaget for å legge ned skoler, med tallknusing og saklige argumenter. På vegne av alle skoler har de vist fram hvorfor skolekutt er samfunnsøkonomisk bad for business – og elendig politikk for Drammen.

Det er akilleshælen hos kommuneadministrasjonen som aksjonistene har angrepet. Det var en dårlig idé å se på skoler som et regneark, hvor alle tall sidestilles, uten å heve blikket. Skal det kuttes, må man se på helheten, hva slags skolestruktur er ideell for framtida, hva er best for byutviklingen? Her har både........

© Drammens Tidende


Get it on Google Play