Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg må innrømme at det sitter langt inne å skrive denne kronikken. Som rektor ved en av de private skolene i Drammen stiller jeg meg laglig til for hogg når jeg nå velger å delta i diskusjonen om private skolers rolle i det samlede skoletilbudet i Drammen.
Det mangler ikke på negative uttalelser i media, reportasjer fra sinte og frustrerte innbyggere som opplever at deres nærskole er truet, politikere som snakker om økonomisk tap og gjenreising av en sterk offentlig fellesskole. Motsvar er det derimot langt færre av.
Drammens Tidende skriver 4. desember at Flere privatskoleelever gir milliontap for Drammen.
De som tar seg tid til å lese hele denne saken vil kanskje bli noe forundret over å lese at Drammen kommune har, og vil fortsette å ha, titalls millioner i overskudd i sitt privatskoleregnskap. For hver tusenlapp kommunen har fått i trekk i rammetilskuddet har de fått to tilbake gjennom kompensasjonsordningen.
Hvorfor er det slik? Dette skyldes ganske enkelt at Drammen kommune har en betydelig lavere andel elever i privatskole enn det som er vanlig ellers i landet. I 2024 har Drammen 2,2 prosent av elevene i private skoler, landsgjennomsnittet er 4,6 prosent, for Oslo sin del er tallet 6 prosent.
Les også
Får starte privat ungdomsskole i Drammen
Hva skjer når den nye private ungdomsskolen opprettes? Andelen øker til beskjedne 2,3 prosent dersom skolen fylles helt opp. Drammens Tidende kunne dermed like gjerne valgt en helt annen overskrift for sin artikkel, for eksempel: «Drammen kommune har superprofitt på private skoler», eller «Drammen kommune finansierer over 300 offentlige skoleplasser med overskudd fra privatskoler». Jeg mener det ville beskrive sakens faktum mer presist enn den som ble valgt. Det blir litt merkelig å snakke om et overskudd på 22 millioner som negativt.
Lederen for aksjonsgruppa for Rødskog skole synes Det er på grensen til........