Feil i pasientjournalen kan bli et problem. Slik får du det rettet
Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Spørsmål: For flere år siden fikk jeg en diagnose innen psykisk helsevern som senere viste seg å være feil. Denne diagnosen har vært belastende for meg på mange måter, og jeg har vært medisinert for en sykdom jeg faktisk ikke har.
Diagnosen står fortsatt i journalen min, og jeg opplever at den påvirker og setter begrensninger for annen helsehjelp jeg trenger. Det hjelper ikke at jeg forklarer at det er feil diagnose når den står i journalen. Hva gjør jeg?
Pasientombudet svarer: Når du er til behandling hos fastlege eller på sykehus, samles alle notater, dokumenter, prøvesvar og bilder i en journal. Denne journalen kalles pasientjournal.
Alle behandlingsstedene har journalførings- og oppbevaringsplikt. Det er viktig å skrive en god journal fordi dette er et arbeidsverktøy ved videre oppfølging og behandling av pasienten. Den brukes også dersom det er nødvendig å ta stilling til om de helsefaglige vurderingene og beslutningene som ble tatt var riktige.
Dette svarer Pasient- og brukerombudet
Pasient- og brukerombudet mener det er viktig at du vet hvilke rettigheter du har som pasient eller bruker.
Kunnskap gjør det lettere for deg å kontakte hjelpeapparatet og vite hva du har rett til eller hva du kan be om når noe er uklart eller vanskelig.
I denne spalten publiserer Drammens Tidende spørsmål og svar om problemstillinger som gjelder helse- og omsorgstjenestene.
Har du spørsmål? Send dem til Paisent og Brukerombudet på e-post: buskerud@pasientogbrukerombudet.no eller i brev.
Mer generell informasjon finner du på www.pasientogbrukerombudet.no.
Det vil noen ganger stå antatte diagnoser og teorier helsetjenesten jobbet ut fra, selv om nærmere utredninger senere viser at pasienten feiler noe helt annet. Pasientjournalene er derfor et dokument som viser hele pasienthistorien.
Om vi leser pasientjournalene våre, vil vi mest sannsynlig se at står ting vi ikke er enige i eller kjenner helt igjen slik vi husker det. Noen ganger kan disse opplysningene være belastende for pasientene. Eksempler på dette er feilaktige psykiatriske diagnoser, eller gamle mistanker om omsorgssvikt i hjemmet som ikke hadde rot i virkeligheten.
Du har som pasient, rett til å be om at opplysninger eller diagnoser slettes fra journalen din. Sletting betyr at journalnotater fjernes eller gjøres uleselige.
Det er strenge vilkår som må være oppfylt før opplysningene kan slettes. For eksempel vil opplysninger i journalen som åpenbart er nødvendig for å kunne gi pasienten helsehjelp framover, ikke kunne slettes.
Pasient- og brukerombudet
Pasient- og brukerombudet hjelper pasienter, brukere og pårørende med råd, veiledning og bistand i møte med helsetjenesten.
All hjelp er gratis og ombudet har taushetsplikt.
Du kan være anonym når du tar kontakt med Pasient- og brukerombudet.
Krav om sletting av opplysninger i journal må........
© Drammens Tidende
