Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Forslaget om å legge ned praktiske og estetiske utdanningsprogram og flere yrkesfaglig programområder (linjer) i Buskerud vekker kraftige reaksjoner blant elever og ansatte på berørte skoler. Kuttene skjer uten at det foreligger en plan for utvikling av videregående opplæring i nye Buskerud.
Over flere år har det vært satset på at flere skal velge yrkesfag, men kuttforslagene gir en klar dreining mot å presse flest mulig inn på studiespesialisering, altså en dreining mot mer akademisering av opplæringstilbudene i fylket. Dette er en reversering av en positiv utvikling over de siste 10 årene. Og det er en klar oppskrift for økt frafall.
Kuttforslagene reduserer elevenes muligheter til å velge tilbud med praktisk eller estetisk tilnærming som for eksempel musikk, dans og drama, idrett, kunst, design og arkitektur og talentprogram som toppidrett og forskerlinjer. Elever med internasjonal bakgrunn eller ambisjoner om videre studier i utlandet, vil miste muligheten til å søke IB-linjen på Kongsberg. Selv om målet er at flere skal fullføre og bestå, økter kuttene faren for at flere dropper ut. Uten fullført videregående opplæring vil en stadig økende del av det norske arbeidsmarkedet være lukket.
Mange elever motiveres til å oppnå studiekompetanse gjennom å utvikle sine talenter. Motivasjonen smitter over på fellesfagene som mange oppfatter som tunge og teoretiske. Elever som ønsker praktiske eller estetiske veier mot studiekompetanse, vil bli tvunget til å velge en mer teoretisk vei mot høyere utdanning.
Les også
Nådde ikke opp i budsjettforslaget - disse står fortsatt på kuttlista
Mens andre fylker oppretter yrkesfaglige veier til studiekompetanse, som på Dalane i Agder, foreslår fylkesdirektøren å legge ned de tilsvarende tilbudene innen dobbeltkompetanse ved Hønefoss og Lier. Disse er utviklet over 10 år i nært samarbeid med lærebedrifter og samarbeidspartnere i næringslivet. Tilbudene er svært populære både blant elever/lærlinger og næringslivet.
Buskerud var blant de første i landet til å utvikle slike alternative utdanningsløp innenfor fag- og yrkesopplæring i henhold til anbefalinger i St.meld. 20: 2012/2013 På rett vei. Ekstern evaluering av tilbudene ved Hønefoss og Lier, samt for tilsvarende tilbud i Østfold, er overveiende svært positive. Dette er utdanningsløp som utvikler fagarbeidere som arbeidslivet etterspør.
Tilbudene tiltrekker seg motivert ungdom som ellers ikke ville ha søkt yrkesfag. Forslaget om nedleggelse av disse tilbudene blir enda mer uforståelig når en vet at disse elevene sparer fylkeskommunen for kostnader fordi elevene ellers vil ha rett til ett ekstra år med påbygging til studiekompetanse.
Les også
Her aksjonerer flere hundre ungdommer: – Holder godt sammen
Forslag om å legge ned yrkesfaglige........