menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

10 MART VE SONRASI

21 1
21.01.2026

Suriye’nin 8 Aralık devriminden sonra hem etnik hem de mezhebi farklılıklardan dolayı toparlanmasının zor olduğunun herkes farkındaydı.
Baas yönetiminde ülkenin kaymağını yiyen bir Nusayri kesim vardı ve bunlar rejimin çökmesinden dolayı ellerindeki imtiyazları kaybetmişlerdi. Ahmed Şara başkanlığında yeni yönetimi bekleyen en önemli sorunlardan biri budur, çünkü eski rejim döneminde özellikle güvenlik kurumlarında görev almış ve yeni yönetimde görev verilmeyen yüz binlerce kişi vardı ve bunlar potansiyel olarak kullanılabilecek durumdadır. İşkence ve infazlara karışmamış olan bu kişilere yönelik bir polis kısıtlaması yoktur; ama mezhebi kimliklerin keskinleştiği bir ortamda normalleşmenin uzun zaman alacağı unutulmamalıdır.
Ahmed Şara ve Mazlum Abdi tarafından imzalanan “10 Mart mutabakatı” Suriye’nin normalleşmesi açısından önemliydi.

Mutabakat şunları içeriyordu:

1. Tüm Suriyelilerin – etnik, dini veya mezhepsel fark gözetilmeksizin – devlet kurumlarına eşit katılım hakkının tanınması; liyakat temelli kadrolaşma.
2. Kürtlerin Suriye’nin kurucu ve asli unsurlarından biri olarak tanınması; anayasal ve vatandaşlık haklarının güvence altına alınması.
3. Ülke genelinde ateşkesin sağlanması ve çatışmaların durdurulması.
4. Kuzey ve Doğu Suriye’deki askeri ve sivil kurumların, stratejik tesisler dahil olmak üzere, devlet kurumlarına entegre edilmesi.
5. Yerinden edilen insanların güvenli dönüşünün garanti altına alınması.
6. Etnik/mezhepsel nefret söyleminin ve ayrılıkçı propagandanın yasaklanması.
7. SDG’nin silahlı bir yapıda devlet ordusuna entegre edilmesi ve ortak güvenlik anlayışı geliştirilmesi.
8. Liyakat temelli, çoğulcu bir temsil sistemiyle devlet kadrolarına........

© Doğruhaber