We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

HRVATSKI NAROD MOGAO BI IZUMRIJETI! Procjena UN-a tjera na suze: Spas je samo jedan! Hoćemo li se ujediniti sa iseljenom Hrvatskom?

3 1 39
07.04.2021

Promišljanja o hrvatskoj budućnosti uvijek treba početi s biblijskim citatom o čuvanju naroda, vjere i zemlje ostavljene povijesnim borbama generacijama koje dolaze, kako bi na njoj čuvali naslijeđene identitetske i civilizacijske vrijednosti i razvijali nove na ponos svojim precima.

Velika biblijska mudrost i vječna trajnost povijesnih bitaka za opstanak na posebnom istočno jadranskom otočnom, obalnom i unutarnjem prostoru hrvatski su narod podizale u ratnim i inim kriznim vremenima do razine identitetske spoznaje o zemljopisnom položaju kao sudbini i ostavljenom prostornom, društvenom i kulturnom nasljeđu koje treba čuvati.

Zbog svih koji su to činili u prošlosti velikim žrtvama, svih koji su uslijedili s vremenom i nosili isto breme opstanka, svih koji su morali iseliti iz puno iracionalnih razloga, svih koji sanjaju vječni san o povratku (jednog dana, kako kažu misli) i naročito svih koji su ostali s istom biblijskom vjerom i ponosom čuvanja naroda, vjere i zemlje.

Tako je u zemljama identitetskog idealizma, povijesnog usuda vječne obrane očuvanja prostora kojeg su se mnogi zaželjeli, stalnog iseljavanja u potrazi za mirom u novim sredinama i još stalnije želje za mirom u zemlji svojih predaka.

Rijetke su zemlje u današnjem nemirnom razdoblju s više identitetske populacije rasute poput sjemena po svijetu nego u zemlji svog idealizma, a Hrvatska je to postala u našem vremenu mirnog promatranja ponavljanja povijesnog usuda odlazaka.
Samo što su se vremena bitno promijenila i odlasci nisu ovaj put prevladavajući samo prema novim (starim) sredinama i krajevima, nego i oni brojniji zauvijek, bez povratka i sa završenim snom o povratku jednog sunčanog, toplog i proljetnog dana. Zato su iskustva i idealizam drugih važni i zato treba slijediti biblijske mudrosti kako su ih slijedili i drugi na svom povijesnom putu opstanka.

“Cijela Biblija nas uči da su se stari Židovi ponosili svojim predcima te da su uporno čuvali narod, vjeru i zemlju koju su im ostavili” (Slavić, D., Biblija kao književnost, Školska knjiga, Zagreb, 2015.).

Prošla su vremena kad se rasutost hrvatske populacije diljem svijeta nadomještala u matičnoj zemlji brojnošću djece ili dolascima iz susjedne domovine, a upravo su ova današnja po demografskim pokazateljima i trendovima rodnosti, po odlascima mladih, obrazovanih i školske djece, po sastavu i starosti ukupne hrvatske domicilne populacije, po političkim pogledima i postupcima prema opstanku i povratku, po neuređenosti hrvatskog društva i prostora, po gospodarskoj stagnaciji i po budućim predviđanjima postala vjerojatno povijesno i najteža.
Zabrinuti bi trebala svakog tko dijeli hrvatske društvene i prostorne vrijednosti procjene koje nam dolaze iz UN-a o demografski najugroženijem prostoru u svijetu, u kojem je i hrvatski sa svojim mediteranskim,........

© Dnevno


Get it on Google Play