We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zveckanje oružjem, Putin, Biden i Europska unija kojoj su vezane ruke… Svijet ide u nepoznatom smjeru!

2 1 0
13.04.2021

U 2021. godini ističu se dvije stvari: rastuća nestabilnost u svijetu i opadajuća autonomija novinarske profesije. Koliku su ove dvije stvari povezane, prosudite sami.

Politika Donalda Trumpa cijelo je vrijeme bila angažirana na unutarnjim frontovima, protiv duboke države čije smo poruke uspjeli jasno pročitati (vidjeti) u većinskim medijima prije izbora. Neki smatraju da nijedan američki predsjednik nikada nije učinio toliko za svjetski mir kao Trump. Postojale su sumnje da su, poput medijskog izvještavanja o “istini” o Trumpu i njegovim namjerama, američki izbori bili namješteni. Posljednji koji je na to ukazao nedavno je (28. ožujka 2021.) Alain Juillet, bivši šef francuske obavještajne službe. Učinio je to u emisiji za jednu od privatnih, ali dobro gledanih francuskih televizija.

Da bismo razumjeli zašto se to trenutno događa, moramo na trenutak prijeći na početak siječnja ove godine, u Washington. Dan prije inauguracije Joea Bidena, središnji francuski dnevnik Le Figaro opisao je scenu inauguracije Joea Bidena terminom koji inače koristi kada izvještava iz ratnih područja. Jedna od najvažnijih vijesti dana čitateljima je došla u obliku naslova: “Washington se pretvorio u utvrđeni kamp”. Otprilike 25.000 vojnika poslano je na uže područje u takvim okolnostima “ceremonije”. To predstavlja kontingent veći od cijele američke snage koja je trenutno prisutna u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Uz vojsku, angažirane su bile i sigurnosne i obavještajne službe. U izvješću objavljenom kasnije, FBI, Odjel za nacionalnu sigurnost i Nacionalni centar za protuterorizam upozorili su na opasnost koju predstavlja inauguracija. “Osjećaj izborne prevare koji prati prijenos moći na razini predsjednika i Senata povezan je s dubljim nemirima u dijelovima nacije. To se može pokrenuti u bilo kojem trenutku u obliku nasilja” (tako!). Kako nam onda službeno vijeće za politiku i mediji mogu neprestano ponavljati da su američki izbori bili potpuno legalni, kad je sam FBI sumnjao u to i
pokrenuo sve mjere kako bi sumnje proveo u praksu, to jest zaštitio inauguraciju. Svoj sam članak o tome zaključio spominjanjem Billa Clintona koji je zaspao pred očima cijelog svijeta. Ustoličenje inače upitnog 46. predsjednika po svim kriterijima tako je bilo tragikomičan signal.

Zastrašujućim zveckanjem oružja podsjećalo je na nacističke parade u Nürnbergu ili na razmetanje nuklearnim arsenalom sjevernokorejske dinastije. Iscrpljeni monarsi........

© Dnevno


Get it on Google Play