We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

LOŠI TRENERI, LOŠA TAKTIKA Model vladanja Hrvatskom nalik je na planski scenarij kažnjavanja ratnog pobjednika

2 1 1
17.03.2021

Malo je više sumnji u hrvatsku prizemljenu razvojnu poziciju u Europskoj uniji i neučinkovitost vladanja u poslijeratnoj slobodi u posljednjih dvadeset godina. Model je vladanja Hrvatskom više nalik na planski scenarij kažnjavanja ratnog pobjednika nego na nespretnost i sebičnost vladanja osrednjim stranačko/partijskim kadrovima, izvučenim na svjetlo političke pozornice slučajnim izborom prema omiljenosti političkom vrhu ili samo osobi na vrhu, prema dovoljnoj poslušnosti bez
mogućnosti razmišljanja i prema ushićenosti pozicijom na kojoj razmišljanje nije ni potrebno ni korisno niti se očekuje.

Utakmica s rezervama

Svaka nova politička utakmica počinje s već uigranom formacijom bez dokazanih napadača, veznih igrača s iskustvom, znanjem, tehnikom, pregledom igre i utakmicama u nogama i trenerima bez dugoročne vizije, bez mogućnosti proučavanja taktike i stvaranja pobjedničke atmosfere na radost i želju prepunih tribina koje očekuju ljepotu igre, rezultat i trajnost pri vrhu ili na vrhu ljestvice. Nizanje formalnih pobjeda s rezervnom postavom moguće je protiv nedoraslog protivnika pete županijske lige, dok su tribine sve tiše i tiše i s navijačkom prazninom koja malo koga ostavlja ravnodušnim. Osim, naravno, klupskog vodstva koje malo mari za prazninu oko sebe i svjetlosnu udaljenost od europske lige i kojem je bitna samo igračka poslušnost, zadovoljstvo izbora njihovih igrača, vođenje utakmica koje samo njima imaju smisla, a nebitno zatvaranje i pražnjenje tribina.

Ulazak u kvalifikacije (izbore) za mjesto u višoj ligi nanovo potvrđuje igračku osrednjost, silnu želju za igranjem velikih utakmica, nedostatak treninga i posebno nedostatak talenta za doživljaj vrijednosti s tribina. Nogometni se idealizam ranijih vremena pretvorio u igru bez mašte, bez ljepote koja osvaja publiku i zadržava je u gledalištu i bez pokazivanja pripadnosti. Pretvarajući svaku novu utakmicu s rezervnom postavom u isključivi dohvat rezultata uz svesrdnu podršku sudačke trojke, VAR-a i namještenih protivnika, malo se mari ili se uopće ne mari za doživljaj sporta, uspjeha i klupske tradicije. Konačni rezultat malo koga zanima od svih onih koji su napustili tribine i s velike udaljenosti gledaju prema Hrvatskoj.

Pitanja za koga se uopće igraju utakmice bez gledališta, zašto se igra samo s rezervama, kakva je to taktika dobivanja nižerazrednih utakmica, zašto je europski vrh sve dalje i za koga se nose pobjede koje vesele samo klupsku upravu i slična, gotovo više ne postavljaju ni same rezerve. Nošenje........

© Dnevno


Get it on Google Play