We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Trumanova jaja"

4 0 2
26.01.2019

Mnogo godina kasnije, mene „Trumanova jaja“ podsjećaju na bosansku svađu za i protiv NATO pakta

Vjerujem da još ima onih koji se mogu prisjetiti svog dalekog djetinjstva i “Trumanovih jaja” iz američke pomoći Evropi pedesetih godina prošlog stoljeća. U paketima koje su bacali iz aviona bilo je svašta, i američke marmelade, ali jaja u prahu, nazvana po 33. američkom predsjedniku Hariju Trumanu (Harry), ostala su sinonim američke mitologije na Balkanu.

Jer, ukusi se dugo pamte, poput kolača i rahvanija koje su tada od te hranljive žute smjese pravile naše nane i bake u vrijeme koje je tek počelo mirisati na vaniliju. Pamte se i kao dobri šlageri i refreni naše mladosti. Posebno oni koji su 1989. bez ijednog ispaljenog metka srušili Berlinski zid.

Promašena neutralnost

Mnogo godina kasnije, mene „Trumanova jaja“ podsjećaju na bosansku svađu za i protiv NATO pakta. Tačno je da taj vojni savez nije humanitarna organizacija, ali je upravo zato važan, jer je strategija. Nekome to smrdi, a nekome, bogami, miriše na svježe mirise civilizacije. Evo, Milorad Dodik se raspametio, pa Bosnu i Hercegovinu upoređuje sa Švedskom, koja je članica EU, ali neće u NATO, jer joj je to skupo. Sebe, pak, poredi s nekim švedskim političarem koji je protiv NATO-a, a nije dobio američke sankcije.

Zaboravlja da taj Šveđanin........

© Dnevni Avaz