Uluslararası Zincir Oteller ve Kuzey Kıbrıs |
Geçenlerde çok sevdiğim bir arkadaşım aradı.
“Hocam 50 odalı, yüz yatak butik bir otel yatırımı yapmak istiyorum; ancak kafamda bazı sorular var,” dedi. Söyle gardaş, dedim, “Uluslararası üç yıldız butik bir hüviyeti olan zincir bir otel getirebilir miyim?” diye sordu.
“Çok zor,” dedim,
çünkü ilk zamanlar, şimdilerde Merit Park açıldığı zaman Accor grubuna bağlı bir marka olan beş yıldız “Mercure” idi. Ama sonraları Rumların baskısından ve marka değerinin zarar görmesinden korkan Fransız menşeili şirket Kuzey Kıbrıs’tan çekilme kararı almıştı.
Akademik hayatta öğrencilerime söylediğim bir cümle var:
“Bir gün adanın kuzeyinde Hilton, Sheraton, Marriot, Accor markalarını görürsem; ölsem de gam yemem,” derim.
Bu uluslararası düzeyde kimlik değiştirmenin her alanda en önemli yansımasıdır… Adanın kuzeyinin çehresinin değişmesidir, ekonomik canlanma ve refah düzeyinin artmasıdır.
Peki adanın kuzeyindeki engeller nelerdir?
Kuzey Kıbrıs’a uluslararası zincir otellerin gelmesinin önündeki engeller, siyasi tanınma........