Gittikçe yok etmeye çalıştığımız eğitim sektörümüz

Hafta ortası Kıbrıs’tan bazı üniversiteler ile birlikte Mersin’de tanıtım fuarlarına katılmak üzere yola çıktım. Mersin Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım etkinlikleri kapsamında Girne Amerikan Üniversitesini güzel bir sunum ile Mersin’deki gençlerimize tanıtma fırsatı yakaladım. Açıkça belirtmeliyim ki ; hem fuar organizasyonu hem de oraya gelen öğrenciler Kıbrıs ve üniversitelerimiz bağlamında son derece olumlu düşünceler içerisindeydi. Sordukları sorular müthiş mantıklı ve ne istediğini bilen bir öğrenci profili ile karşı karşıya kaldım. “ günümüzde kariyer planlaması ve geleceği “ isimli sempozyum çok verimli geçti diyebilirim.

Ülke olarak gidişat nereye ?
Ne zaman ki bir şey doğru yapıyoruz ya hemen onu yok etmeye çalışıyoruz ya da garip bir duygu ile umursamıyor ve kendi kaderine terk ediyoruz . Mantar gibi çoğalan üniversiteler, ne eğitim verdiği belli olmayan açık bile olmayan binalar ve bu binaların ardında kendi kaderine terk ettiğimiz üniversite camiası .
Gittikçe gazete manşetlerini süsleyen illegaliteye bulaşmış , kim oldukları belli olmayan insanlar ve yıllarca adeta kendi tırnaklarımız ile kazınan ve büyümeye çalışılan bir eğitim sektörü.

Nereye doğru gidildiğinin farkında mıyız acaba?
Her gün eğitim camiası ile bir sorun yaşandığını görüyoruz . Burada yalnız üniversiteler değil ; mutlaka orta eğitim üzerinde daha etkin olması gereken bir Eğitim Bakanlığı olmalı.
Orta öğretimin ve geleceğe emin adımlarla hazırlamaya çalıştığımız çocuklarımız ve gençlerimiz ne yazık ki bugünlerde hak ettikleri eğitimi alamıyorlar . Bunun ismine ister günümüz eğitim düzeyine ayak uyduramama deyin, ister siyasetin getirdiği bozulma deyin ; gittikçe Türkiye ÖSYM sınavlarında azalan başarı oranı tabii ki orta öğretimde yaşanan başarısızlığın ve yetersizliğinin en büyük kanıtıdır.
Geçmişte normal lise mezunları Türkiye’de en iyi üniversitelerin tıp , mühendislik , mimarlık , dişçilik bölümlerini kazanabiliyor iken bugün bu orana bir bakalım. Acaba bu yüzdelik nereden nereye düştü !
Her şeyin anahtarı işte bu istatistikleri de gizli. Bir diğer yandan kolejlerde yani eski maarif kolejlerinde ve özel kolejlerde okuyan kişilerin Avrupa’da ve Amerika’da yakaladıkları başarı oranlarına bakın en büyük göstergeler bunlar. Fazlasıyla uzatmaya da gerek yok. Her şey bu kadar meydanda.

57 ülke çifte transit vize “ istizan “ konusu ve gittikçe daralan pazar
15 Ağustos tarihinde Türkiye Cumhuriyeti göç idaresi tarafından alınan 57 ülkeyi kapsayan “ Çifte transit vize “ uygulaması , özde KKTC üniversitelerini ve Kuzey Kıbrıs eğitim adası olma isteğini daha yukarıya taşıma felsefesi ile yapılmış bir hareket olarak gözükse de , geçmişteki yazılarımda belirttiğim gibi kasım ayı itibari ile yaşanmaya başlanan bu kararın etkileri , tüm Kuzey Kıbrıs üniversite sektörünü olumsuz yönde etkilemiş bulunmaktadır.
Bu kararlar alınırken mevcut içişleri bakanından önceki bakanın “ bundan haberiniz var mı “ ? diye sorulmuş “ ilk önce haberim........

© Diyalog Gazetesi