Fransız okulları meselesi

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, önceki hafta gündeme getirilen “Fransız okulları” meselesine dair açıklamaları,önemli bir sorunu gün yüzüne çıkardı. Bakanlığın sessizce yürüttüğü görüşmelerin, Fransız Büyükelçiliği kanalıyla Türkiye gündemine taşınmasını ve ısmarlama yazılarla iftiraya dönüştürülmesini ibretle takip ediyoruz.

Oysa konu oldukça basit: Türkiye bağımsız bir ülkedir ve bu topraklarda Türk çocuklarına eğitim veren tüm okullar yasal olarak Millî Eğitim Bakanlığı’nın gözetim ve denetimi altında olmak zorundadır. Bunu kabullenmeyen tüm yapılar, “kaçak okul” muamelesi görür.

Fransız Büyükelçiliği’nin “kendi diplomatlarımızın çocukları için” diyerek açtıkları Ankara’daki “Charles de Gaulle” ve İstanbul’daki “Pierre Loti” okullarındaki öğrencilerin büyük kısmının Türk çocuklarından oluşması, sorunun kaynağını teşkil ediyor. İki okul da doğrudan, Fransız Millî Eğitim Bakanlığı ve Yurt dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor.İki Fransız okulunun da Türkiye'den resmî onayı bulunmuyor. Bu sebeple de bu okullar, MEB tarafından resmî olarak tanınmıyor ve verdikleri diplomaların Türkiye'de denkliği bulunmuyor. Sadece Fransız vatandaşlarının eğitim alması gereken bu okullara kaçak yollarla Türk çocuklarının alınması, mevzuata aykırı olduğu gibi Türkiye’nin bağımsızlığına küstahça bir saldırı niteliği taşıyor.

Küstahlık, meselenin her aşamasında kendini gösteriyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın defalarca “Okulunuza Türk öğrenci alamazsınız.” diye resmî yazı yazmasına rağmen Fransız Büyükelçiliği veya ilgili okullar bildiğini okumaya devam ediyor.“Türk öğrenci var mı?” diye okula giden müfettişleri de içeri almıyorlar. Kısacası, Türk topraklarında Türk milletinin iradesini yok sayıyorlar. Fransızların bu tavrı,........

© Diriliş Postası