Türkiye arıcılıkta tarihî fırsat yakaladı

Türkiye Arıcılık Haritası 2023 verileriyle güncellendi. Güncelleme ile yeni coğrafi işaret alan ballar ile damızlık ana arı üreten iller yeni haritaya eklenmiş oldu.

“TarımCebimde” mobil uygulamasından ulaşılabilen Türkiye Arıcılık Haritası’nda, arıcılıkla ilgili birçok veri ve bilgi bulunuyor.

Türkiye’de üretici sayısı, kovan sayısı, bal çeşitleri, illere göre bal üretimi, en çok üretimi yapılan ballar, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri, bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri ile kovan başı bal verimi gibi bilgilere bu adresten ulaşmak mümkün.

Türk arıcılığı açısından hayli önemli bir çalışma. Çünkü sadece arı varlığı değil, bal verimliliği ve bal kalitesiyle de Türkiye dünyanın bal deposu konumunda. Sadece bal mı? Kesinlikle hayır!

Türkiye’de aktif olarak 100 bin arıcı bulunmakta. Türkiye, coğrafi konumu ve biyoçeşitlilik dolayısıyla dünya ballı bitkiler florasının yüzde 75'ine sahip bir ülke. Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90'ı Türkiye'de gerçekleşiyor. Dünya petekli bal pazarının yüzde 25’i Türkiye’nin kontrolünde. Arı mevcudu açısından dünyanın ilk sırasına çıkan ülkemiz, bal üretiminde ise dünyada ikinci sırada yer alıyor.

Yani arıcılık açısından bir hazineye sahip bulunuyoruz.

Son gelen bilgilere göre 9,2 milyon kovan varlığına sahip Türkiye'de yıllık bal üretimi 115 bin ton, ortalama kovan başı verimi ise 14 kilogram düzeyinde bulunuyor.

Türk balı, Amerika Birleşik........

© Diriliş Postası