Anadolu coğrafyası buğdayın ana vatanı olarak bilinir. Bu bilgiyi nereden öğreniyoruz? Tarihî kayıtlardan… Tarih bize hazinelerimizi hatırlatıyor, mirasımıza sahip çıkmaya çağırıyor!
Peki bu bereketli topraklarda sadece buğday mı üretiliyordu?
Kesinlikle hayır; meyve çeşitleri, bakliyatlar, bilumum sebze türleri de bu bereketli topraklarda hayat buldu, hayat oldu insanlığa…
İşte size bir örnek…
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Yassı Höyük'te yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 800 yıl öncesine ait üzüm, kayısı çekirdeği, buğday, nohut ve sarımsak taneleri bulundu.
Demek ki neymiş?
Bu bereketli topraklar aynı zamanda nohudun, sarımsağın, üzümün de ana vatanıymış. Bu gerçeklik vesikalarla da kanıtlanmış oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ahi Evran Üniversitesi iş birliğiyle 2021 yılından itibaren sürdürülen kazı çalışmalarında büyük keşifler yapıldı. Tarım ve hayvancılık tarihini yeniden yazdıracak kadar önemli, üç ile yedi bin yıllık tarihî aralığa sahip kalıntılar bulundu.
Hem de ne keşif! Uzmanlara göre pek çok kazıda rastlanan bu tür bulgular taneyle, gramla elde edilebiliyorken bölgede bulunan nohut tam 21 kilogram. Bu, çok nadir yaşanan bir durum olmakla birlikte bölgenin tarımsal potansiyelini de gözler önüne sermesi açısından çok değerli.
Kazı Başkanı Dr. Elif........© Diriliş Postası