Sosyal medyada ‘Katar Katar’ psikolojik etki operasyonu

Katar’ın adını son yıllarda epeyce duyduk. Nasıl duymayalım? İddialara bakarsak ülkemizden Katar’a bir şeylerin satılmadığı gün yok.

Satıldığı iddia edilenler arasında neler var neler… Kanal İstanbul, Türkiye Varlık Fonu, ASELSAN, THY, Antalya Limanı, Atatürk Havalimanı, Borsa İstanbul, Ayder Yaylası, Çankırı OBÜS Fabrikası, tank palet fabrikası.

İddialar fazla olunca tepkiler de sert oluyor. Mesela bir CHP Milletvekili “Devletin ordusu Katar’a satıldı.” demişti katıldığı bir TV programında. Sosyal medyada #KatarKatarSattılar diye etiketler açılarak kampanyalar yürütülmüştü.

Fakat belki de en rahatsız edici olanı “Katarlılar Türkiye’de üniversiteye sınavsız girecek.” iddiasıydı. Üniversite sınavından önceki akşam, milyonlarca genç ve ailesi büyük stres altındayken dolaşıma sokulmuştu iddia.

Herkesin her şeyi öğrenebileceği bir çağdayız. O yüzden burada iddiaların doğruluk veya yanlışlığını tartışmayacağım.

Onun yerine, dumanı üzerinde bir ‘Katar komplosu’ aktaracağım.

Komployu, ABD’deki MIT Medya Laboratuvarı’ndan Sohan Dsouza ve Katar’daki Hamad Bin Khalifa Üniversitesi’nden Marc Owen Jones birlikte ortaya çıkardı.

Jones aslında tanıdık bir isim. 2021 yazındaki orman yangınlarında #helpturkey (Türkiye’ye yardım edin) etiketiyle atılan 2,5 milyon tweeti analiz eden Jones, kampanyanın manipüle edildiğini tespit etmişti.

Peki, ‘Katar komplosu’ nedir?

Dsouza ve Jones’a göre, 2023 sonlarında başlayan ve bu güne kadar istikrarlı bir şekilde devam eden Katar karşıtı bir algı operasyonuyla karşı karşıyayız.

Operasyon iki........

© Diriliş Postası