Bir istismar aracı olarak duygu
Bugün en çok istismarı yapılan şey nedir desek öyle zannediyorum ki “duygu” açık ara önde çıkar.
Yeni sayılabilecek alanlar olarak, “Duygular Tarihi” ya da son dönemlerde daha belirginleşen, “Duygu Bilimi” bu zeminde çok ilginç verileri ortaya çıkarıyor.
Aslında felsefenin, sosyolojinin, psikolojinin, antropolojinin ve tarihin ilgi gösterdiği duygular, disiplinler arası bir incelemenin de konusu.
İnsan kadar eski olan duygu tarihi, duygunun fark edilip bir kategori olarak öne çıkmasıyla çok daha farklı bir boyut kazanmıştır.
-Bugün hayvan ya da bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar oralarda da çok ilginç veriler ortaya koysa da biz, meselenin insan tarafında birkaç söz etmeyi istiyoruz.-
Lucien Febvre, modern anlamda duyguların tarihine yönelen ilk Fransız tarihçi ve düşünürdür.
-Bugün sadece İngilizcede duyguları tanımlayan 92 kelimenin olduğu ifade ediliyor; tabii doğu dillerinin bu anlamda çok daha zengin olabileceğini düşündüğümüzde ortaya çıkacak tablo da farklı olacaktır.-
Duyguların harekete geçirme kapasitesini fark edenler -ki bunlar ilk önce din adamları ve krallar oldu- bunu, iyi ya da kötü yönde sürekli kullanmaya devam ettiler.
Zira duygular, ortak hareket etmenin yegâne gücüne tekabül ediyor.
Konuşmacının başarılı olabilmesinin çok önemli bir koşulu, dinleyicide istediği duyguları yaratabilmesidir.
Duyguları ve tutkuları tetikleyerek dinleyicilerin harekete geçmesinin mümkün olduğuna dair düşünceleri Aristo’ya dek götürmek mümkündür.
Antik Yunan........
© Diriliş Postası
visit website