İfade hürriyeti ama bana kadar

Darbeyi gerçekleştiren beş generalin vesayetinde, tamamı atanmış bir ‘Danışma Meclisi’ tarafından hazırlanan 1982 Anayasası, askerî darbenin otoriter koşulları altında hazırlandı. Demokratik süreç uygulanmadığı için hâliyle anayasanın hukuki ve toplumsal açıdan meşruiyeti hep tartışıldı, tartışılıyor. Birçok kez değişikliğe uğrasa da cumhuriyet döneminin en uzun süre yürürlükte kalan anayasasının değişimi için hükûmet bu sefer kararlı görünüyor.

Ancak yeni ve sivil anayasa tartışmaları şu sıralar ‘Nasıl bir anayasa olmalı?’ ifadesi yerine HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun dördüncü maddeye ilişkin yaptığı açıklama etrafında devam ediyor.

AK Parti ile MHP’nin ayrı ayrı anayasa taslağı hazırladığı medyaya yansıdı ancak içeriğine dair bir paylaşım yapılmadı. CHP ise ısrarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben ‘Önce mevcut anayasaya uy, sonra yeni anayasayı konuşalım’ diyerek aslında işi yokuşa sürdü.

Bu anayasa değişikliğinin en tartışmalı konusu ise ilk dört madde. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2017’de katıldığı bir televizyon programında “Getirin seçim yasasını değiştirelim, lider sultasını kaldıralım. Anayasayı değiştirtelim.” diyor. Sunucu ‘İki ve üçüncü maddeleri mesela?’ diye sorunca da Kılıçdaroğlu, “Tabii, söyledik bütün bunları. Buyurun, gelin, yapalım bunların hepsini.” cevabını veriyor.

Yine anayasanın ilk dört maddesi ile ilgili DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan........

© Diriliş Postası