Endonezya-Türkiye ilişkilerinin tarihî arka planı
Geçen hafta “Güler yüzlü insanların ülkesi: Endonezya” başlığıyla Endonezya izlenimlerimi aktarmıştım. Uzak Asya’nın en büyük ve güçlü ülkelerinden birisi Endonezya ile Türkiye ilişkilerinin bu sene 75. yılı. Bu, 1945 yılında kurulan ve 1950 yılında Endonezya Cumhuriyeti adını alan devletle olan ilişkilerin tarihidir. Oysa Endonezya ile ilişkilerimiz 1500’lü yıllara, Kanûnî dönemine kadar uzanmaktadır. Yani yaklaşık 500 senelik ilişkiden söz ediyoruz.
Endonezya kısa dönemler hâlinde Portekiz, Fransız, İngiliz işgalinde kaldıktan sonra 350 yıl Hollanda sömürgesi olmuştur. Emperyalistler bu bölgeye gelmeden önce Yemenli tüccarlar, 1200’lü yıllarda buraya gelerek halkın İslamiyet’le tanışmasını sağlamışlardır. Hint Müslümanlarının da bölgeye geldikleri biliniyor. O nedenle Hindistan’da yaşayan Türkler, ilk gidenlerdir. Ancak kayıtlara dayalı bilinen ilk ilişkiler, Portekizlerin Malaka Boğazı’nı ele geçirmesi üzerine Açe Sultanlığı’nın Osmanlı’dan yardım istemesiyle başlar.
Sumatra Adası’ndaki Açe Sultanı Alaeddin, Kanûnî Sultan Süleyman’a bir heyet gönderir. Bu heyet çeşitli hediye ve biber yüklü bir gemiyle İstanbul’a gelir ancak Kanûnî Macaristan’a sefere çıkmıştır. Heyet........
© Diriliş Postası
