Ukrayna'nın barışa hazırlıksızlığı, geleceğinin sorgulanmasına yol açıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batı koalisyonunun Ukrayna ve Rusya’ya kendi şartlarına göre bir barış antlaşması dayatma girişimleri şimdilik başarısızlıkla sonuçlanmış görünüyor ve sadece Moskova tarafından değil, ama aynı zamanda Küresel Güney'deki çoğu ülkece de olumsuz karşılanıyor.

İsviçre'de düzenlenen son konferans; hem Asya, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika'daki çoğu devletin Kiev'e destek vermediğini hem de Washington'un müttefikleri arasındaki açık ve bariz bölünmeyi bir kez daha gösterip kanıtlamış oldu.

Savaş alanındaki durum Ukrayna için her geçen gün daha da iç karartıcı hale geliyor ve bu gidişat, prensipte Kiev'i Rusya Federasyonu ile hızlı bir şekilde barış sağlamanın yollarını aramaya teşvik etmeliydi normalde. Bugün Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin (VSU) Vladimir Zelenski'nin defalarca dile getirdiği hedeflere ulaşma kabiliyetine sahip olmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Ne Donbass cumhuriyetlerinin ele geçirilmesi, ne Zaporojye ve Kherson bölgeleri üzerinde tam olarak kontrolün teşkil edilmesi, ne de dahası Kırım Yarımadası’nın fethi, gerek Rus ordusunun hızla güçlenmesi gerekse de Ukrayna birliklerinin iki buçuk yıla yakın zamandır yaşadığı korkunç kayıplar nedeniyle teorik olarak bile Ukraynalılar tarafından gerçekleştirilebilir değil.

İhtilafın aktif aşamasının başladığı andan itibaren Batı, Kiev yönetimine muazzam mali ve askeri-teknik kaynaklar tahsis etmiş olsa da, bütün bu yardımlar da silahlı çatışmaların seyrini Ukrayna lehine değiştirmeyi kotaramadı.

Çelişkili bir şekilde, NATO envanter ve depolarından toplanan binlerce tank, zırhlı piyade aracı, top ve diğer pahalı askeri teçhizatlar, hem Kiev’in kendisi hem de Ukrayna devleti ve halkının geleceği açısından ölümcül bir rol oynadı.

Rusya'nın Şubat 2022'nin sonunda “Özel Askeri Operasyon” başlatmasının hemen ardından, Türkiye........

© Dikgazete.com