Takvim işliyor, İstanbul’un Fethi; nöbet sırası kimde!

Döneminde küfrün zirvesini yaşayan Kostantinopolis/ Konstantiniyye- İstanbul, ilk bilinen ismiyle Byzantion; Roma’ya kıyasla ‘İkinci Roma’, ‘Yeni Rom’ olarak da adlandırıldı.

Tapınaklar, resmi binalar, saraylar, hamamlar ve hipodrom inşa edilen, Ortodoks Hristiyanların en önemli merkezi haline gelen kent; tanrı ile irtibatlandırılan gücün baskıya dönüştüğü yaşamı simgeledi

Coğrafi konumu/ lokasyonu sebebi ile şehir, Yunanlılar ve Persler arasında devam eden savaşın çekim merkezi oldu.

Hazreti Muhammed'in (sav) “İstanbul (Konstantiniyye) muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Onu fetheden ordu ne güzel ordudur” hadis-i şerifinin ardından İslam dünyası için de fethedilmesi gereken önemli bir şehir olarak görüldü.

Hz. Peygamber'i Medine'ye hicreti sırasında evinde misafir eden Ebu Eyyüb el-Ensari'nin bu kuşatmaya katılarak, surlar önünde vefatı, 1453'teki fethe kadar uzanan yolda, İslam dünyası için önemli bir motivasyon kaynağı oldu.

29 Mayıs 1453'te kapıları açılan İstanbul, Sultan 2. Mehmed'in önderliğindeki Osmanlı birlikleri tarafından fethedildi. Hazreti Peygamber'in övgüsüne mazhar olarak “Fatih” unvanını alan Sultan 2. Mehmed, fethin nişanesi olarak da Ayasofya'yı camiye dönüştürdü.

İstanbul’dan Kudüs’e uzanan, kimine göre ‘jeostratejik hat’ kimine göre de ‘metafizik hat’; bu toprakların İslam için ne derece önemli olduğunu gösteriyor.

Takvim işliyor; zaman daralıyor. Düşman halen İstanbul odaklı proje/plan hazırlıyor. ‘İslamsız Roma’nın (İstanbul) hayalini dipdiri tutan güç odakları var.

Hicri 857 (856) yılında Fethedilen İstanbul’un 571. Yılı; eksenine yeniden kavuşan ve yeni yüzyıla adım atan........

© Dikgazete.com