menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Safer, Sefer, Zafer; Türkiye Birleşik Devletleri

11 0
25.07.2025

Cumhur İttifakı, Türkiye Siyaset Tarihinde kısa aralıklarla birçok sayfaya imza atarak; Türkiye’nin en az gelecek elli belki de yüzyılına damga vurmuş oldu.

‘Türkiye Ekseni’, ‘Türkiye Yüzyılı’ ve şimdi ‘Terörsüz Türkiye’.

Cumhur İttifakı’nın inisiyatifiyle PKK Çatı Terör Örgütüne silah bırakma çağrısı, günün şartları gereği karşılık buldu.

Terörsüz Türkiye’nin temelinde Cumhur İttifakı olsa da artık devletin literatürüne girdi; yani sürecin işleyişi ile ilgili bir takım hukuki uygulamalar kanunlaştırılacak.

En üst düzey Güvenlik Bürokratlarından biri olan MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nezdinde; Terörsüz Türkiye sürecinin kurumsal liderliğini yapıyor. MİT Başkanı İbrahim Kalın, görevi gereği birtakım bilgilere sahip olmakla birlikte; taraflara ayrıca güven telkin ediyor.

Devlet, bu süreci kazasız belasız atlatmak için gayet titiz davranacak.

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın, partileri ziyaretleriyle, sürecin çerçevesi de daha netleşti. Terör örgütü, sahada silah bırakmaya başladı. Suriye ve Irak başta olmak üzere geniş bir coğrafyada adım adım mıntıka temizliği yapılacak.

Önce, Türkiye sınırına yakın bölgede silah teslim süreci başlatıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, silahları teslim alarak; kayda geçirip imha edecek.

Türk Ceza Kanunu’na geçici maddeler eklenerek; teröristlerin suç durumu tespit edilerek Türkiye’ye kabulleri sağlanacak. Tabii bir de Avrupa’daki sivil yapılanmalar da gözden geçirilecek.

Kurulacak Siyasi Komisyonun acele etmeden; adil bir çerçevede çalışması gerekir.

Yeni bir Diriliş ve Medeniyet Tasavvuru şekilleniyor.

Türkiye, küresel ve bölgesel çatışmalarda Arabuluculuk tutumunu sürdürüyor. Rusya- Ukrayna Savaşının sonlandırılması için Türkiye’nin gösterdiği yoğun diplomasi faaliyetleri ortada.

Türkiye, bir imaj peşinde değil. Jeopolitik dengeleri gözeterek; krizlerin tetiklediği fay hatlarında biriken negatif enerjinin boşaltılması için uğraşıyor.

İstanbul’da gerçekleştirilen en son barış görüşmesinde liderler bazındaki bir toplantının tertibi........

© Dikgazete.com