Hülya Ayhan Bizans İmparatoriçesi Türk-Kıpçak Çiçek Hatun

Bir zamanlar Bizans Sarayında ve Constantinopolis’in esrarengiz sokaklarında Türkler gibi giyinilir ve Türk'e benzemeye çalışılırdı. Türk modası, seçkinler arasında bir ayrıcalık sembolüydü.

717 yılında Emevilerin güneyden gelerek Kafkasya’yı ve Bizans topraklarını tehdit etmesiyle, Hazar - Bizans ikilisi yakınlaşmaya başlar.

Dönemin Bizans İmparatoru Leon, Arapların genişlemeci politikalarına karşı, Hazar Kağanlığı ile diplomatik ilişkilerini geliştirmek için, oğlu Piskokantinos’u Hazar Kağanı Bagatur'un kızı Çiçek Hatun ile evlendirmek maksadıyla Hazarya’ya bir elçi gönderir.

Dönenim vakanüvisi Nicephorus olayı şu şekilde anlatır:

Bu sırada İmparator elçilerini, oğlu Constantin ile evlenmesi için kızını talep etmek üzere Hazarların efendisine gönderdi.” (*)

Bu elçilik heyetinin görüşmelerin ne şekilde gerçekleştiğinin bilgisini ise tarihçi Theophanis, günümüze kadar bizlere ulaştırır:

Bu yıl İmparator Leon, İskitlerin efendisi Kağan'ın kızını oğlu Constantin'e eş uygun gördü. Onu Hristiyan yaptı ve ona Irene adını verdi. O, kutsal metinleri öğrenerek muhteşem bir imana kavuştu.(**)

Aslen Türk-Kıpçak prensesi olan Çiçek Hatun, sarışın ve mavi gözlü olduğu bilinmektedir.........

© Dikgazete.com