Dirmillili Curacı Kadir Türen

“Erik Dalı” türküsünü duymayan, bilmeyen yoktur sanırım. “Erik dalı gevrektir/Amanın basmaya gelmez/Elin oğlu naziktir/Amanın küsmeye gelmez” diye devam eder türkü. Bir kaç yıldır Ankara havası olarak nişanlarda, düğünlerde, nümayişlerde sürekli çalınıyor; kimileyin işkenceye dönüşüyor kimileyin içimizi kıpır kıpır ediyor “Erik Dalı.” Hepimizin hatırındadır: A Milli Kadın Voleybol takımımız 2023 CEV Avrupa Şampiyonu olduklarında şampiyonluk sevincini “Erik Dalı” türküsüyle kutlamışlardı. Bütün dünya bu türküyü dinleyip; bu türküyle oynamıştı.

Hareketli, duyanda oynama hissi uyandıran bu türkünün aslında çoğumuzca bilinmeyen bir hikâyesi var. Genelde son zamanlarda popüler olan bir çok türkünün ne yazık ki bu türkü gibi makus bir talihi var. Domdom Kurşunu, İp Attım, Erik Dalı, Yüksek Yüksek Tepelere, Hey On Beşli On Beşli… Aşkı, hüznü, acıyı, sevdayı anlatan; sevgilinin ardından söylenen bu türkülerle, ağıtlarla, uzun havalarla millet gerdan kırıyor… Geçen yıllarda Seyit Çevik‘in “İp attım ucu kaldı/Tarakta gücü kaldı/Ben sevdim eller aldı/Yürekte acı kaldı” türküsü “Ankara’nın bağları da büklüm büklüm yolları” adıyla Ankara havasına döndürülmüş ve bütün düğünlerde adeta işkence aracı gibi çalınmıştı. Aynı şekilde “Erik Dalı”da…

“Erik Dalı”… Bu meşhur, meşhur olduğu kadar da orijinal yapısı bozulmuş türkü Burdur Dirmillili Kadir Türen’e ait. Türen “Dirmillili Curacı Kadir” yada “Curacı Gadir” olarak ta biliniyor. Hatta kendini şöyle tarif ve takdim ediyor: “Fethiye dağlarının çekdiği boz boz doman, ne anar bizden zalım yüzlü gara yonan, işde geldi garşınıza Dirmillili meşhur cura üstadı Gadır Turan!” 1919’da Dirmil’de dünyaya geliyor Turan. Turan’ın doğup büyüdüğü yöreye Teke Yöresi denir. “Yöre, tarih içerisinde Selçuklular döneminden itibaren Teke adıyla önemli bir sancak ve iskân yeri olarak varlığını sürdürmüştür. Fethiye, Korkuteli, Elmalı, Acıpayam, Serinhisar, Dinar, Daskırı, Gölhisar, Burdur, Isparta gibi yerleşim yerlerini içine alan bir bölge olarak kabul edilmektedir. Esas itibariyle kaynaklarda bölge, askerî bir anlamı olup, askerleri aynı bayrak altında savaşa giden mıntıka demektir. Osmanlılar’da bu özelliği iledir ki Selçuklu dönemi........

© dibace.net