Birçok resmi kurum (bir anlamda devlet) bu milleti, sigaraya, 25-30 yıl öncesine kadar isteyerek ve hatta çeşitli yöntemlerle ısrar eder gibi teşvik etmiştir.
İçmeyenleri de cezbedecek şekilde devlet, er ve erbaşlara bedava ”Asker” sigarası dağıtırdı. Fazla pahalı olmadan subaylara daha kaliteli “Subay” ve sonra “Silahlı Kuvvetler” sigarası; Milletvekillerine “Meclis” sigarası
Laiklik anlayışının farklı yorumundan mıdır nedir, içki ve sigara alabildiğine teşvik edilmiş, devlet üretimini tekeline almış; bizzat çeşitli kurumlara has sigaralar çıkartmıştır. Öte yandan subayın, vekilin sigarası olur da polislerin olmaz mı, onlar için de “Polis” sigarası çıkartıldı. CHP ve AP seçim kampanyalarında seçmen tavlamak için partilerinin adını paketlerinin üzerine yazdırdıkları sigaraları dağıttı.
Günlerin, özel günlerin anısına devlet, özel sigara yaptırırdı. Düşünebiliyor musunuz nicelerinin yanında Nasrettin Hoca ve İbni Sina’yı bile sigara ile andı…
İlla ki günümüzde de devam ettiren vardır; o zamanlar birçokları evine gelen misafirler için şekerlik gibi “Sigaralık” bulundururdu. İçine de misafir hangisine tiryaki ise onu içsin diye yerli ve yabancı çeşitli marka sigara paketleri konurdu. Özellikle yabancı sigara koyanlar daha zengin, daha cömert diye düşünülürdü. En azından ailede “Almancı” birinin olduğu vurgulanırdı. Bu durum doğal olarak evdeki gençleri cezbederdi. Özenti ile babalarının olmadığı veya kimsenin görmediği zamanlarda tek tek ‘çalarak’ içmeye alışırlardı.
Nicedir içindeki yuvalara tek tek dikilmiş gibi sigara konan, özel tutulacak kulpu olan sigaralığı olmayan evlerde, babalar, hoş beşten az sonra misafirlerin geleceğini bildiği için aldığı “kaliteli” (genellikle yabancı) sigaralardan birini açar, bir köşesinden iki üç santim kadar yırtar, üç dört tanesini yarı yarıya çıkartır ve hazır ederdi. Misafirler gelince de hoşbeşten hemen sonra şeker ikram ediyor gibi tek tek önlerine gelerek paketi uzatırdı. Alanın sigarasını anında yakmak için öteki elinde de çakmak olurdu. Bu iyi misafirperverliğin, misafirlerine saygının gösterisinden biriydi. Dahası “Sağ........© dibace.net