We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

17 d’agost 1952-2017: Cròniques personals creuades

1 0 0
17.08.2019

El diumenge 17 d’agost de 1952, Josep Viladrich Orrit va llegir La Vanguardia que li arribava cada matí per subscripció. Aquell dia estava cansat perquè a les sis del matí li havia nascut el primer net, quan encara es venia al món a casa, amb palangana i llevadora.

La portada gràfica del diari retratava els guarniments dels carrers per les Festes de Gràcia. L’editorial carregava contra el New York Times perquè posava pegues al redreçament de les relacions diplomàtiques dels Estats Units amb Espanya. Aquell text propi del temps era degut al director Luis de Galinsoga, biògraf de Franco, i no ha d’estranyar, doncs, que amollés que als ianquis els fotia «un caudillo providencial indiscutible». Els informes meteorològics, ves per on, donaven una onada de calor similar a les actuals: s’arribaria als 39-40 graus a Lleida, mentre que Barcelona i Tarragona superarien els 30. Però a la torre del passeig Maragall on Josep Viladrich llegia el diari, a l’eixida ombrejada per moreres hi passava aire.

Josep Viladrich era molt culte, havia estat mestre i comerciant, i gaudia especialment de les col·laboracions literàries. Aquell 17 d’agost de 1952 hi escrivia Pío Baroja sobre Dostoievski, i lliurava un capítol de les memòries de Winston........

© Diari de Tarragona