We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

PER LA VIDA ES PERD LA VIDA

1 0 0
12.08.2019

Joan Amades ens diu que un refrany condensa idees, sentiments, consells i normes de capteniment a qui vulgui extreure'n experiències i ensenyament. Amb aquesta premissa, m'aferro al refrany: «Per la vida es perd la vida», entès com el que deixa la seva vida actual per assolir un estat de vida que estima com a superior, tot i assolir majors responsabilitat i potser limitacions de la pròpia llibertat de moviment. Així es per al solter/a que cerca companyia. La parella que vol tenir fills, etc.
Tanmateix, l'ensenyament del refrany esmentat em serveix per tractar un tema molt controvertit i discutit en tots els mitjans de comunicació, amb seguidors i accions socials diverses. Ben segur que ho han endevinat. Vull parlar de l'eutanàsia, mort assistida, suïcidi voluntari o com considerin oportú denominar-la. A veure com me'n surto. Tanmateix, accepto a l'avançada totes les crítiques, correccions i opinions.
Al costat extrem esquerre de la palestra, hi ha els que diuen que els deixin morir i deixin de torturar-los. La vida es un dret –diuen– i no una obligació. L'extrem dret diu que els volen matar. Que la vida és sagrada perquè és un do de Déu. Certament, el cinquè manament de la Llei de Déu, es «No mataràs» i aquest principi preval a tot procés encaminat a manllevar o manllevar-se la vida. Penso que caldria un debat a fons sobre «tenir una mort digna», on ambdues posicions ètiques (laica i religiosa) podrien trobar punts de coincidència.
Tanmateix, no vull entrar en el debat conceptual de grans principis i, en canvi, em permeto entrar, amb la mirada religiosa del bon samarità, en «El........

© Diari de Girona