We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

DESOBEDIÈNCIA CIVIL

1 0 0
14.10.2019

La relació de Catalunya amb l'estat espanyol, permanentment conflictiva, ha entrat en una fase de màxima intensitat d'enfrontament. Un enfrontament sustentat pel dilema: Legalitat o Legimitat.
Escollir un camí o l'altre. Acatar la llei o fer el que creus legítim, encara que comporti desobeir la llei. El Govern central s'ha blindat en l'estricte compliment de la llei i el Govern català, en la legitimitat de complir el mandat democràtic de poder decidir el propi futur polític, mitjançant una consulta popular.
El Govern central no vol que es faci cap referèndum per saber el que realment volen els ciutadans de Catalunya. Un referèndum volgut, segons les enquestes, entre el 70% i el 80% de la població apta per votar. Diu que les lleis de l'Estat no ho permeten. Davant aquesta situació, hom s'ha de sotmetre a la llei o moralment pot de­sobeir-la?
La qüestió no és banal. No es pot prendre a la lleugera, ni tampoc es poc caure en la temptació de fer de la desobediència un espectacle, a voltes per al consum de devots enfervorits, per treure rendibilitat partidista. No! De cap de les maneres!
En primer lloc s'ha de dir de manera contundent que, en democràcia, les lleis hi són per complir-les. I si s'han d'incomplir per entrar en conflicte amb el que és legítim, ha d'ésser dins el marc més ample i moralment més elevat de la «desobediència civil».
La........

© Diari de Girona