We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

«SURSUM CORDA»

2 0 0
09.09.2019

Hic et nunc: Aquí i ara, encara utilitzem centenars d'expressions llatines heretades de la Roma Imperial que, com frases fetes, donen força als nostres dictàmens, situacions, estats d'ànim, etc. Una d'elles, sursum corda: amunt els cors, ens arriba a través de les misses en llatí. Es la invitació del sacerdot, a la qual el poble responia: habemus ad Dominum, això és, «els elevem al Senyor».
Tanmateix, el sursum corda també s'empra en la vida quotidiana per tal de donar ànims o infondre valor i substantivant ambdues paraules, com una de sola, es diu amb ironia, ets un/a sursumcorda, ets un/a top ten, vaja.
Sursum corda també és el nom d'un bar-restaurant-saló de te que es troba a la Seu d'Urgell. Vella i bella ciutat que ens va plaure passar-hi uns dies, quatre matrimonis, amics de tota la vida, per gaudir observant «la més bella catedral romànica de Catalunya», en paraules de Josep Pla i dels paratges, tranquils, i sedants, d'alta muntanya.
No és estrany que el nom Sursum corda del restaurant ens despertés la curiositat i la nostàlgia dels temps d'escolanets i catecismes. Com sigui que les referències a internet........

© Diari de Girona