We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

El 8 de març i el futur

2 0 0
15.03.2019

Quan Freud va escriure el 1911 el seu famós llibre Tòtem i tabú va confessar que volia escriure un llibre per acabar amb el mite ari de l'heroi. Després va confessar que desitjava posar en el passat de la humanitat més arcaica el que Nietzsche desitjava col·locar al final de la història, el superhome. Aquesta és la història que Freud ens explica a Tòtem i tabú, on narra la mort del cap d'horda a mans d'una conspiració dels germans, les germanes i les mares.

Des de llavors, l'evolució de la humanitat ha generat formes diverses d'ordenar la sexualitat humana. Aquesta evolució segueix oberta. Freud desitjava mostrar que, si ens haguéssim mantingut vinculats a aquest passat de grups organitzats segons aquest lideratge del cap d'horda, mai hauríem evolucionat cap a la forma humana ni arribat a la unió de comunitats mitjançant símbols i creences culturals.

En la previsió de Freud, la humanitat s'allunya d'aquella forma social dirigida pel mascle alfa. En realitat, després d'ell van emergir les comunitats de mares i caçadors. Això va donar lloc a les formes de vida que durant desenes de milers d'anys es van estendre des dels homes de les cavernes fins als assentaments d'agricultors que a poc a poc van donar lloc a les grans aglomeracions imperials. Per descomptat, aquell ancestre de la nostra prehistòria més arcaica, que només és una hipòtesi per identificar el que hem d'abandonar, ha inspirat el desig de forjar algunes formes d'organització social, aquelles que sempre estan dirigides per la figura del sobirà omnipotent.

En aquest llibre final, extret de les lliçons dels seus cursos més tardans, que és La bèstia i el sobirà, el filòsof algerià d'origen sefardita Jacques Derrida ens ha mostrat de forma exhaustiva fins a quin punt les figures de la sobirania estan construïdes sobre aquesta concentració de poder que recorda l'omnipotència del cap d'horda, l'aspiració........

© Diari de Girona