We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

CS en el parany

3 0 0
14.12.2018

Si alguna cosa hem après en aquesta crisi és que la fidelitat de la gent cap a les ofertes electorals pateix una profunda crisi. Només una cosa es manté ferma: la decisió de dos milions de catalans de no ser espanyols. Ells s'han vinculat a la condició utòpica de la seva república i només el vincle amb l'invisible es manifesta invencible en la història. Se l'anomena fe, i res en el món pot destruir-la, ja que es creu en alguna cosa que no és d'aquest món. Més enllà d'això, tot està a l'aire.

Així que ningú hauria de cantar victòria. Les decepcions no han fet més que començar i produir-les no serà el monopoli de l'esquerra. En realitat, el que s'ha vist a Andalusia no és una gran sorpresa. Quan s'analitzen els resultats, resulten bastant previsibles. El PSA-PSOE es manté en els pobles petits, agraris, amb menor nivell econòmic i cultural. El PP, per la seva banda, es manté en les franges d'edat més altes. Els dos són partits envellits, amb poca capacitat de resposta. S'ha repetit mil vegades. Enfront d'ells, l'aposta per Ciutadans, Podem i ara Vox ha estat més gran allà on el nucli urbà és més extens, amb millor poder adquisitiu i major el nivell dels estudis. Els joves, universitaris i urbans s'orienten cap a aquestes posicions.

El que ha passat a Andalusia remarca un procés iniciat amb anterioritat, constant des de les últimes eleccions. Que el PSOE o el PP retrocedeixin a Andalusia no és un misteri. És una tendència de llarg abast, i respecte a això, l'única qüestió digna d'anàlisi és que Podem i Ciutadans no han pogut beneficiar-se de l'erosió del PP i del PSOE. Les dues opcions de renovació no han aconseguit mantenir la tendència de substitució de les velles forces i han quedat lluny de sobrepassar els seus partits de referència. No obstant això, els motius d'aquesta frustració són completament diferents en el cas de Ciutadans i de Podem. Aquesta........

© Diari de Girona