We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Has d'anar a treballar si estàs malalt?

2 0 0
11.11.2019

Doncs sí, jo ho recomanaria, després de llegir la sentència dictada pel ple del Tribunal Constitucional el 16 d'octubre (amb tres vots particulars molt discrepants), en la qual es considera al meu parer que la productivitat de l'empresa és un valor constitucional superior a la salut de la persona treballadora.


La sentència desestima la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel Jutjat del Social núm. 26 de Barcelona i acull substancialment la tesi defensada pel ministeri fiscal, que va considerar que la normativa laboral (art. 52 d de la Llei de l'Estatut dels treballadors) que regula l'acomiadament per absentisme no resulta contrària al dret al treball reconegut en l'art. 35.1 de la Constitució.


La treballadora acomiadada prestava els seus serveis al sector de l'atenció telefònica, va ser acomiadada perquè en els mesos d'abril i maig de 2017 havia faltat nou dies dels quaranta hàbils a efectes laborals (22,50%), i durant els dotze mesos en els quals s'inclou aquest període bimensual les absències havien estat de setze (7,84%). En la interlocutòria de la qüestió d'inconstitucionalitat, el jutge es va plantejar la possible contradicció del precepte legal qüestionat amb els drets a la integritat física (art. 15 CE), al treball (art. 35.1 CE) i a la protecció de la salut (art. 43.1 CE), perquè valorava que la regulació legal de l'acomiadament objectiu per absentisme «podria condicionar el comportament dels treballadors que, davant la por de perdre el seu lloc de treball, puguin vorejar l'atenció de la seva salut i integritat física o emocional, acudint al seu lloc i assumint així un sacrifici en absolut........

© Diari de Girona