We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Palerm: la bellesa és interior

1 0 0
06.11.2019

Palerm és la ciutat més caòtica, desendreçada i rònega que he vist a la vida. Cert que el Caire està més trinxat, més pobre i brut, però això ja ho sabia abans d'anar-hi i no em sorprengué, en canvi Palerm d'antuvi em commocionà molt pels seus aparents desordre i deixadesa, pel seu aspecte exterior rònec, d'edificis esbalandrats, esglésies i cases nobles ruïnoses, carrers estrets tronats i de cases en deplorable estat de conservació.

Palerm, aquella cortesana d'esplendors notables, fastuosa, aquesta envellida cortesana de pell arrugada, extravertida i cridanera, mestressa d'una ciutat amb les façanes dels edificis nobles i de les esglésies plenes de figures desdibuixades de sants i patricis. La bellesa és a l'interior; te la trobes esperant els teus ulls, la teva sensibilitat, perquè l'assaboreixis en silenci.

Els llibres i guies de viatge manejats sobre l'urbanisme de la capital de Sicília m'advertien que em trobaria amb una ciutat confusa, una gran part esgavellada i que oferia una imatge de població trencada, talment com si la segona guerra mundial hagués acabat de passar o que l'Etna, el terrible i indomable volcà, l'assetgés amb la seva roent lava, acompanyada de l'estrèpit sísmic que fan els terratrèmols quan esqueixen la terra, l'hagués castigat de nou espatllant-la, com ha fet sempre al llarg de la història.

Aquesta va ser la primera impressió que puc agreujar un xic més........

© Diari de Girona