We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

La política

1 0 0
31.07.2019

La política ha de servir per organitzar la vida en comú. Aristòtil, sempre Aristòtil, defineix l'ésser humà com un ésser de naturalesa sociable, que per a ell significa política. Naixem en el si d'una família i dins d'una agrupació de clans que formen una tribu, el municipi, i en una comunitat que comparteix tradicionalment una cultura, una religió, uns costums i creences i una mateixa llengua. La unió de tots aquests elements socials constitueix la polis, la ciutat-estat. Del mot polis etimològicament deriva la paraula política, que és el que manté una relació amable i pactada entre els ciutadans per mor d'una bona convivència col·lectiva.
Tots els grans teòrics com Carl Smith, Maurice Duverger i Max Weber apunten que la política és una lluita per conquerir el poder en una relació dialèctica d'amics-enemics, que en situacions extremes es pot resoldre amb un conflicte armat. Una competició entre grups polítics en una lluita d'interessos per aconseguir el poder en pro del bé comú, malgrat que la tradició marxista va apuntar que això del «bé comú» és una entelèquia, puix que el bé comú de les classes adinerades no té res en comú amb el bé comú de les classes socials desfavorides.
Actualment el mot política no és una paraula massa respectada fins l'extrem que algunes persones de forma despectiva l'empren per designar els que no solucionen mai res i només........

© Diari de Girona