We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

L'illa de Sicília

3 0 0
30.10.2019

L'illa de Sicília té forma triangular, per aquesta raó els grecs li van posar de nom Trinacria, que significa triangle. Quan vaig veure el seu dibuix en el mapa em va venir al cap la forma de l'os de la galta de porc, poc poètic, cert, però la versemblança és força precisa.

Té una orografia molt accidentada, turons i serralades; el volcà Etna s'enfila a més de 3.000 metres d'altitud, valls eixamplades i fondes, conreats com les faldes dels pujols. La plana es troba particularment en els litorals, on hem vist grans extensions agràries d'arbres fruiters. L'Etna presideix tot el paisatge i és tan immens i gegantesc, tan titànic, com si set macisos del Montseny s'haguessin reunit per formar-ne un de sol.

Com que són tants els contraforts, els congostos del terreny, l'illa està cosida per llargs i alts ponts i túnels que lliguen les muntanyes. L'estat de les carreteres insulars, que depenen del govern de l'illa, en molt mal estat per manca de recursos econòmics; les autovies estatals, molt millor. Els sicilians es queixen amb raó que l'Estat no inverteix com pertocaria i no fan les tasques de manteniment. Inauguren carreteres, però no les conserven.

Com que l'illa històricament ha viscut en estat bèl·lic, moltes poblacions coronen les crestes d'altes muntanyes, envoltades de rostos cingles i penya-segats per defensar-se dels enemics i només una porta ciclòpia d'entrada dona l'accés al nucli urbà.

Sicília durant dècades va ser considerada el museu arqueològic més important d'Europa. S'hi troben........

© Diari de Girona